FDA (US Food and Drug Administration) a aprobat sistemul Monarch de stimulare nervoasă trigeminală externă (eTNS) pentru tratamentul tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). Dispozitivul este indicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani, care nu au primit tratament medicamentos anterior.

„Acest nou dispozitiv oferă o opțiune sigură, nemedicamentoasă, de tratament al copiilor cu ADHD prin intermediul stimulării nervoase ușoare, prima de acest tip”, a declarat Dr. Carlos Peña, directorul Diviziei pentru Dispozitive Fizice și Neurologice din cadrul Centrului pentru Dispozitive și Radiologie, FDA.

Sistemul este compus dintr-un plasture care se lipește la nivelul frunții și care este conectat printr-un fir de dispozitivul care emite impuls electric de intensitate joasă, resimțit precum o furnicătură ușoară la nivelul pielii. Astfel, sunt stimulate părți inervate de nervul trigemen și sunt semnalizate părți ale creierului asociate cu ADHD. Nu se cunosc exact mecanismele de acțiune ale sistemului, însă studii neuroimagistice anterioare au demonstrat faptul că eTNS crește activitatea la nivelul regiunilor cerebrale implicate în reglarea atenției, emoțiilor și comportamentului.

Materialul integral poate fi citit pe www.raportuldegarda.ro.