Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) refuză să implementeze în norme de aplicare OUG 27/2019, care a introdus contribuția personală în sistemul medical privat, deși pentru a evita blocarea sistemului de sănătate în 2020 este nevoie de lărgirea opţiunilor de finanţare a sistemului, a avertizat directorul executiv al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), Eduard Dobre, într-un interviu acordat 360medical.ro.

Patronatul consideră că politicile de discriminare între mediul privat şi cel de stat continuă până la încălcarea legii.

Potrivit directorului PALMED, coplata introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă 27/2019 ar putea fi blocată în următorii 4 ani, având în vedere discuţiile care se poartă în acest moment pe normele contractului cadru pentru perioada 2020-2023, cu riscul de a bloca accesul populaţiei la servicii medicale oferite în sistem privat prin decontare, potrivit legii.

În luna aprilie, executivul a adoptat ordonanța de urgență a guvernului (OUG) 27/2019 care a introdus coplata în sistemul medical privat.

“Asigurații care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, pot plăti o contribuție personală pentru a acoperi diferența dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privați și tarifele suportate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate”, prevede actul normativ.

Materialul integral pe www.360medical.ro.