Ziua mondială privind protecţia sănătăţii urechii şi auzului se marchează, anual, la 3 martie, şi urmăreşte creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanţa auzului şi prevenirea diagnosticării târzii a deficienţelor de auz. Această dată a fost stabilită cu prilejul primei Conferinţe internaţionale privind prevenirea deprecierii auzului şi restabilirea acestuia, care a avut loc în 2007, la Beijing, în China.

În fiecare an, Ziua mondială privind protecţia sănătăţii urechii şi auzului abordează o temă şi activităţi specifice, stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi partenerii săi. Potrivit site-ului www.who.int, tema din acest an este: “Hearing care for ALL! Screen. Rehabilitate. Communicate”.

Marcarea acestei zile are menirea de a sensibiliza şi conştientiza oamenii din lumea întreagă cu privire la problemele legate de îngrijirea urechii şi a auzului. Data de 3 martie – a treia zi din cea de-a treia lună a anului – a fost aleasă datorită formei numerelor 3.3, reprezentative pentru cele două urechi. Urechea, organul auzului, este unul dintre cele mai importante organe senzoriene, care recepţionează excitaţiile din mediul înconjurător. Auzul joacă rolul deosebit de important în procesul comunicării dintre oameni. În lipsa acestuia nu ar exista nici vorbire, nici muzică, iar comunicarea ar fi mult mai săracă.

Specialiştii spun că, în ultima perioadă, zgomotul este o cauză foarte des întâlnită care afectează auzul, fie pentru o perioadă mai scurtă de timp, fie definitiv. Auzul se testează prin efectuarea unei audiograme, prin care se stabileşte, eventual, şi gradul de hipoacuzie. AGERPRES