Asociația Transplantaților din România (ATR) a organizat pe 16 iulie, cu ocazia Zilei Donatorului de Organe, un eveniment în cadrul căruia persoanele care au primit a doua șansă la viață și-au exprimat recunoștința față de donatori și familiile acestora, dar și respectul față de personalul medical implicat pe aria de transplant.

Într-un cadru restrâns, ca urmare a condițiilor impuse de valul epidemiologic, au fost alături acestei cauze circa 25 de persoane, dintre care cele mai multe fiind pacienți care au beneficiat de un transplant, un donator, precum și persoane care au atâta nevoie de un transplant. Conf. dr. Anca Coliță, managerul Institutului Clinic Fundeni, locul desfășurării evenimentului, a fost alături și le-a vorbit celor prezenți.

Întâlnirea a debutat cu o Slujbă religioasă ținută de un sobor de doi preoți în curtea bisericii cu hramul “Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian”, în fața Troiței ridicată de ATR, pe parcursul căreia s-a evocat memoria donatorilor și s-a cerut iertarea păcatelor.

La finalul slujbei religioase, președintele Asociația Transplantaților din România, Gheorghe Tache, a mulțumit celor prezenți pentru participare, pentru darurile supreme oferite, a evidențiat semnificația și importanța actului donării, nevoia de transplant și salvarea de vieți omenești, considerând că donatorii sunt Eroi și Salvatori pentru viața noastră. De asemenea, a mulțumit personalului medical, preoților care au ținut slujba, dar și șansei pe care Bunul Dumnezeu a oferit-o într-un moment de cumpănă a vieții beneficiarilor. Acțiunea a fost una de suflet, de ușurare, de mulțumire, de trăire sufletească intensă urmare a darului vieții primit, a mai precizat Gheorghe Tache.

S-au împărțit daruri celor prezenți și s-a relaționat pe tema transplantului și a încrederii în șansa pe care fiecare o are.

Grupul de pacienți prezenți a interacționat și informat pe teme legate de protecție și prevenție față de acest val epidemiologic, ale importanței actului vaccinării, precum și ale modului de accesare a unor situații specifice.

Ziua Donatorului de organe este organizată, începând din 2014, de către Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR).