Boala Alzheimer ar putea fi detectată mult mai timpuriu, cu ajutorul unei aplicații pe telefonul mobil. Cercetătorii au monitorizat câteva abilități în utilizarea dispozitivului.

Un studiu realizat de Evidation Health sugerează că datele colectate de pe dispozitive inteligente și aplicații digitale ar putea ajuta la stabilirea diagnosticului în fază incipeintă a bolii Alzheimer.

Studiul a fost realizat pentru a evalua fezabilitatea utilizării dispozitivelor inteligente pentru a descoperi indivizii cu deficiență cognitivă ușoară (MCI) și boala Alzheimer timpurie.

Deficiența cognitivă ușoară este stadiul pre-demențial clinic simptomatic al bolii Alzheimer; deficitele cognitive nu afectează încă capacitatea de a funcționa la locul de muncă sau în activitățile zilnice.

Autorii au declarat că platforma a fost folosită pentru a colecta un număr total de 16 TB (terrabytes) de date în timpul studiului de evaluare; acesta a fost un studiu de fezabilitate de 12 săptămâni care a monitorizat 31 de persoane cu deficiență cognitivă și 82 fără deficiență cognitivă.

Rolul Evidation Health a fost să construiască o platformă de studiu pentru colectarea și analizarea datelor, adunate de la cei 113 participanți, cu vârste cuprinse între 60 și 75 de ani.

Componentele studiului au fost un telefon cu tastatură inteligentă și dispozitiv de monitorizare a somnului, cu aplicații.

Cercetătorii au sperat să găsească rezultate din sarcinile efectuate pe telefon; au fost implicate citirea, tastarea vitezei și mutarea unei forme pe ecran, sau desenarea unui cerc. Echipa a studiat starea de spirit, modele de somn și energie, precum și controlul mișcării.

Materialul integral poate fi citit pe www.dcmedical.ro.