Societatea Română de Dermatologie lansează, cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului, marcată în fiecare an, la nivel global, pe data de 29 octombrie, o campanie de informare şi educare privind această afecţiune.

Potrivit unui comunicat de presă al SRD, campania “Informează-te!” se desfăşoară în Bucureşti şi în alte opt mari centre de dermatologie din ţară: Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi, Târgu Mureş, Sibiu, Oradea, Timişoara.

Psoriazisul este o afecţiune cronică, care, pe lângă alte manifestări, se caracterizează printr-o evoluţie accelerată a celulelor pielii. În mod normal, celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, dar în cazul psoriazisului acest proces are loc în doar 3-4 zile. Această accelerare are drept consecinţă

apariţia unor plăci tegumentare îngroşate de culoare roz acoperite cu cruste alb-sidefii. Boala afectează în proporţii egale femeile şi bărbaţii, vârsta medie de debut fiind, în general, situată în intervalul 15 – 30 de ani, însă poate să apară la copii sau la persoane înaintate în vârstă. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune. Stresul mental şi emoţional reprezintă un factor important care determină exacerbarea bolii, indică specialiştii.

“Este îmbucurător să vedem că, urmare a campaniilor Societăţii Române de Dermatologie din anii precedenţi, se constată o creştere a adresabilităţii la medic pentru această afecţiune. (…) În această perioadă grea, generată de pandemie, SRD s-a implicat activ astfel încât pacienţii cu psoriazis să poată beneficia în continuare de asistenţă medicală şi tratament, chiar dacă accesul în anumite unităţi medicale a fost mai dificil. S-au făcut demersuri pentru ca unii pacienţi să fie preluaţi temporar de alţi colegi, au fost făcute recomandări pentru medicii dermatologi, întâlniri online etc. Cei mai mulţi pacienţi au fost aproape în permanenţă în contact, măcar prin telemedic ină, cu medicul curant”, a declarat secretarul general al SRD, Alin Nicolescu.

Din anul 2015 până în prezent, au fost înregistraţi în Registrul Naţional de Boli Dermatovenerice 9.297 de pacienţi cu psoriazis, dintre care 4.082 sunt bărbaţi şi 5.215 sunt femei.

Conform SRD, analiza psiho-socială a bolnavilor de psoriazis arată că peste 30% dintre ei suferă de depresie, iar 77% au fost stigmatizaţi. Totodată, peste 30% dintre pacienţii cu psoriazis dezvoltă şi psoriazis artropatic. Aproximativ 20% dintre pacienţii diagnosticaţi cu psoriazis artropatic dezvoltă leziuni articulare severe, distructive, deformante ce conduc adesea la invaliditate.

Această afecţiune are şi efecte socio-economice: 65% dintre pacienţii cu psoriazis spun că au fost discriminaţi la locul de muncă; 21% au înregistrat venituri mai mici; iar 23% afirmă că boala le-a afectat alegerea unei cariere profesionale. De asemenea, 16% dintre pacienţi cu psoriazis au lipsit de la serviciu din cauza bolii, procentul celor cu artrită psoriazică care au absentat de la locul de muncă fiind mai mare – 30%, se arată în comunicatul citat. AGERPRES