Episcopia Giurgiului a lansat o campanie de donare de sânge pentru cei care au nevoie de transfuzii sanguine în cazul unor intervenţii chirurgicale, în condiţiile în care numărul celor care donează sânge a scăzut dramatic, la centrul de recoltare din municipiu înregistrându-se chiar şi numai un donator pe zi.

Primul care a donat sânge a fost preotul paroh de la Biserica Buna Vestire din municipiul Giurgiu, Georgian Tudor.

Criza de sânge în România este una dintre marile probleme de care se loveşte sistemul medical românesc. Găsirea unor donatori potriviţi vine de multe ori prea târziu şi duce la situaţii disperate ale celor care au nevoie de transplant sanguin. De cele mai multe ori cadrele medicale sunt nevoite sa pună sarcina găsirii donatorilor potriviţi pe umerii familiilor, acestea ajungând să îşi contacteze rudele şi prietenii sau chiar să facă apeluri disperate în presă, încercând să găsească donatori, de aceea şi Episcopia Giurgiului s-a alăturat acţiunilor de donare de sânge în judeţul Giurgiu. Preoţii sunt obişnuiţi să salveze suflete, iar a salva o viaţă este gestul suprem, de aceea au vrut să se implice şi ei în această campanie de donare de sânge pentru a se apropia şi mai mult de salvarea vieţii”, a declarat, marţi, preotul Georgian Tudor.

Şi reprezentanţii Centrului de Transfuzii Sanguine Giurgiu au spus că lipsa sângelui este o problemă majoră de cele mai multe ori, cazurile în care este nevoie de transfuzie sanguină cresc în fiecare zi, iar stocurile de necesare de sânge se epuizează rapid.

La Centrul de Transfuzii Giurgiu numărul donatorilor a scăzut considerabil de la începutul pandemiei, fiind şi zile în care s-a prezentat doar o singură persoană pentru a dona, iar într-o săptămână numărul acestora nu trece de zece.

Persoanele care merg să doneze sânge o pot face în condiţii de maximă siguranţă în contextul epidemiei de coronavirus pentru că scaunul de donator precum şi celelalte echipamente sunt igienizate şi dezinfectate, iar celor care donează sânge li se ia temperatura şi li se pun la dispoziţie recipiente cu dezinfectant pentru mâini.

În ultima săptămână, şi pompierii giurgiuveni s-au implicat în campania de donare de sânge pentru patru tineri din judeţ, care au fost victimele unui cumplit accident rutier. AGERPRES