Cercetătorii au descoperit că utilizarea citoglobinei (CYGB) ca medicament intravenos ar putea întârzia progresia fibrozei hepatice la șoareci.

CYGB, descoperit în 2001 de profesorul Norifumi Kawada, este prezent în celulele stelate hepatice, celulele care produc molecule fibrotice, cum ar fi colagenii, atunci când ficatul are inflamație acută sau cronică indusă de etiologii diferite. Îmbunătățirea CYGB pe aceste celule sau injecția de CYGB recombinant are ca efect suprimarea leziunilor hepatice și a cirozei.

Aceste descoperiri au fost publicate în numărul din februarie 2021 al revistei Hepatology.

Terapia anti-fibrotică rămâne o nevoie medicală nesatisfăcută în bolile hepatice cronice umane.

O echipă de cercetare condusă de profesorul Norifumi Kawada, Osaka City University (OCU), a raportat noile proprietăți anti-fibrotice ale CYGB, o proteină respiratorie exprimată în celulele stelate hepatice (HSC), principalul tip de celule implicate în fibroza hepatică. La șoarecii cu fibroză hepatică avansată, atât îmbunătățirea CYGB, cât și injecția recombinantă CYGB pot suprima leziunile hepatocitelor și fibroza hepatică. La șoarecii himerici cu ficat uman, CYGB injectat nu a prezentat efecte secundare adverse.

„Repararea ficatului după vătămare este un proces intens orchestrat și coordonat, iar inhibarea fibrozei ar putea readuce ficatul într-o stare sănătoasă”, a declarat Norifumi Kawada, MD, Ph.D., decanul Facultății de Medicină OCU și autor principal al studiului.

Leziunea hepatică începe cu afectarea hepatocitelor, urmând mai multe afecțiuni, inclusiv infiltrarea celulelor inflamatorii, activarea HSC și producerea de specii dăunătoare de oxigen reactiv (ROS).

Dr. Kawada, împreună cu Le Thi Thanh Thuy, dr., om de știință la OCU, și colegii lor, au observat că atunci când cultivă HSC umane sub tratament recombinant uman CYGB, acesta poate pătrunde în organitele celulare, poate vâna ROS-urile dăunătoare și poate preveni activarea HSC ducând la inhibarea producției de colagen.

Pentru a identifica strategiile potențiale de tratament, Dr. Kawada și echipa sa au dezvoltat mai multe modele animale de leziuni hepatice și au investigat modul în care ficatul răspunde la reglarea și tratamentul CYGB.

La ambele modele de șoarece cu colestază indusă de obstrucția fluxului biliar și de o dietă bogată în grăsimi indusă de boală hepatică grasă, absența CYGB a făcut leziunea hepatică mai severă, cu toate acestea, când CYGB a fost îmbunătățită, leziunea hepatică a scăzut.

În următorul set de experimente, Dr. Kawada și grupul său au încercat să genereze alte două modele de șoareci cu fibroză hepatică avansată folosind agenți chimici diferiți și au aplicat proteine ​​CYGB umane recombinate prin injecție intravenoasă. Interesant este faptul că proteina terapeutică a suprimat dramatic leziunile hepatice, inflamația și fibroza fără efecte secundare.

Folosind rezultatele acestei cercetări ca punct de sprijin, echipa de cercetători speră să înceapă studii clinice folosind această nouă terapie anti-fibrotică.

 

Sursă foto+articol medicalxpress.com