Populația României are două variante în față: dacă nu își corectează comportamentul și nu respectă măsurile, numărul de infecții noi va  crește în continuare, iar a doua variantă, dacă va înțelege că acest virus nu este o joacă  și va respecta măsurile, cifrele vor scădea. Dacă numărul de cazuri grave de boală, de la terapie intensivă, va crește, sistemul riscă să intre într-un blocaj. Totul depinde de comportamentul oamenilor și, în special, de al celor care încă nu au înțeles că nu este de glumit cu acest virus și că regulile trebuie respectate. Acesta este verdictul dr. Emilian Popovici, Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, medic primar epidemiolog, conferențiar universitar, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara.

 

Evoluția devansează prognozele

Un colectiv dedicat sănătății publice, între care domnul Valentin Pârvu -biostatistician, domnul  Dragoș Vana -care se ocupă de site-ul www.graphs.ro și subsemnatul, am avut o preocupare, în privința evoluției infecției cu covid-19, încă de la sfârșitul lunii februarie. Acum șapte săptămâni, noi am elaborat niște proiecții, privitoare la evoluția infecției cu covid-19, pe mai multe variante de număr bazal de reproducere, cel care ne arată nivelul de transmitere al unei infecții, în cazul ăsta, infecției cu covid-19. Una dintre variante a fost cea care se referă la un număr bazal de reproducere de 1,1, la care noi ne aflăm acum. Practic, acum șapte săptămâni, mai exact, am elaborat această proiecție și am prevăzut că, în prima parte a lunii august, dacă acest număr bazal de reproducere se va menține la 1,1, ne vom confrunta cu aproximativ 830 de cazuri noi de infecție pe zi, deci  nu este o mare surpriză ceea ce  întâmplă acum, pentru că statistica este exactă  și, când este făcută pe numere mari, devine și mai exactă. Ne așteptam la această evoluție a lucrurilor, doar că suntem și noi surprinși puțin de creșterea aceasta deosebit de  semnificativă, pe care o remarcăm în ultimele zile,  o creștere care devansează puțin chiar și prognozele pe care noi le am făcut”, a explicat epidemiologul, într-un interviu pentru portalul MedicalManager.ro.

 

Riscul crește odată cu mobilitatea

Faptul că cele mai multe cazuri de infectare sunt depistate în instituțiile din domeniul sanitar și cele de protecție socială poate avea legătură, în opinia lui Popovici, și cu unele deficiențe existente, dar și pentru că sunt locuri de risc crescut.

”Practic, pentru oameni, riscul crește cu cât crește mobilitatea, cu cât te miști mai mult, cu atât numărul de contacți potențial infectați crește, și riscul de infecție crește.  Sunt unități de risc crescut, în care riscul de infecție este mai mare, pentru că ne confruntăm, de exemplu, la unitățile spitalicești, cu potențiale surse de infecție, prin fiecare pacient care vine și care poate să aducă infecția odată cu el. Orice fisură în măsurile de protecție care sunt luate are repercusiuni, care se materializează în noi infecții”, a arătat specialistul.

 

Cheia problemei e la populație

”Secțiile de ATI au un număr de unități  complete limitat, că este vorba de 1200 sau de 1300 este mai puțin relevant, noi trebuie să scădem numărul de infecții noi, pentru ca, pe cale de consecință, să scadă numărul de forme grave de boală și, bineînțeles, și numărul de cazuri care să apeleze la terapie intensivă. Totul este logic și este un lanț de acțiuni care se condiționează una pe cealaltă, ca să nu ajungem la un blocaj la terapie intensivă, practic, trebuie să scădem numărul de infecții noi, scăzând  numărul de infecții noi, scădem numărul de cazuri grave de boală și, în felul acesta, nu riscăm să blocăm terapia intensivă. Cheia problemei stă la populație și la felul în care aceasta înțelege să respecte măsurile”, a mai atras atenția dr. Emilian Popovici.

 

Două scenarii de evoluție

Prognozele specialistului se reduc la cele două variante aduse în discuție.

Scenariul 1: ”Poate sa fie varianta unu, în care acest număr bazal de reproducere, care ne arată rata de transmisibilitate să se mențină așa cum este acum, adică ușor peste 1. Atunci când este supraunitar, când este peste 1, arată epidemie în creștere. Dacă este subunitar, cu valoare de sub 1, arată epidemie în  scădere. În 15 mai, noi am fost cu epidemie în scădere, aveam un R, un număr bazal de reproducere, R, de 0,89, iar acum avem un 1,13 –1,14, un număr bazal de reproducere supraunitar, deci epidemia este în creștere. Practic, varianta 1 este cea în care oamenii nu înțeleg să respecte măsurile, iar problemele să se înăsprească, în sensul că numărul de infecții noi să crească progresiv. Se vede, în ultimele zile, că s-a înregistrat această creștere progresivă. Dacă lucrurile nu se vor schimba, aceasta va continua și poate să meargă mult în sus, chiar la cifre mult nedorite, la un 1,2, de exemplu, număr bazal de reproducere, menținut pentru mai multe săptămâni. Se poate ajunge chiar și la 2.000 de infecții noi pe zi”.

Scenariul 2: ”A doua variantă este ca oamenii să înțeleagă să respecte măsurile. Acest număr bazal de reproducere trebuie să scadă, iar, pe cale de consecință, să scadă numărul de infecții noi și să intrăm într-o situație mult mai ușor controlabilă și mult mai mai specifică perioadei din an pe care o traversăm. Suntem în perioada de vară, ori, dacă acum nu reușim să gestionăm problemele, ce o să facem, odată cu răcirea vremii, când virusul acesta, în mod natural, se comportă mult mai agresiv. Ne pune pe gânduri faptul că noi, acum, suntem în sezon de vară, când ar trebui să fim într-o stare de relaxare, de a răsufla un pic, să facem o grămadă de lucruri pe care le avem de făcut, să punem sistemul de sănătate la punct, să reușim să rezolvăm alte probleme, care să ne pregătească pentru luna noiembrie sau când temperatura va scădea, undeva spre 0 grade Celsius. Se știe că, între 4 și 10 grade Celsius, virusul are transmisibilitatea cea mai mare. Trebuie să fim pregătiți pentru această perioadă, pentru a putea să îi facem față”.

”Acestea  sunt cele două prognoze care se pot face, dar totul este, până la urmă, în funcție de comportamentul oamenilor”, a ținut să sublinieze medicul.