„Constanţa spune NU hepatitei C”, proiect lansat de Clinica de Gastroenterologie a Spitalului Judeţean

Potrivit şefului Clinicii de Gastroenterologie, Eugen Dumitru, în cadrul proiectului va fi promovat „controlul prin teste rapide de diagnostic care vor fi distribuite gratuit, împreună cu consumabilele şi materialele de protecţie necesare, cabinetelor medicale din unităţile industriale, parte din proiect, şi în cabinetele medicilor de familie, împreună cu materialele educaţionale şi informative, despre modalităţile de transmitere a virusului hepatitic C, riscurile nediagnosticării şi netratării la timp a persoanelor infectate cu acest virus”.

Totodată, persoanele depistate pozitiv la infecţia cu virusul hepatitic C (VHC) vor beneficia de consiliere în vederea îndrumării către medicii specialişti din cadrul clinicii de specialitate a SCJU Constanţa pentru continuarea investigaţiilor şi stabilirea oportunităţii includerii în tratament.

„La finalul campaniei, va fi realizat un registru al pacienţilor care suferă de Hepatită C care va reprezenta o sursă de date ştiinţifice importante, cu utilitate multiplă în diagnosticarea şi tratarea cazurilor, în cercetare, la studii, proiecte, articole ştiinţifice realizate sub egida Facultăţii de Medicină a UOC”, a subliniat prof. univ. dr. Eugen Dumitru.

Până la finalul lunii iunie 2021, în cadrul campaniei vor fi testaţi 5.000 de români cu vârsta de peste 18 ani, persoane care prezintă factori de risc pentru infecţia cu virusul hepatitei C, angajaţi ai unor unităţi industriale şi persoane din comunităţi rurale – comunele Cogealac, Mereni, Bărăganu, Negru-Vodă – prin intermediul cabinetelor medicilor de familie.

La evenimentul găzduit de Universitatea Ovidius din Constanţa, lansat de Clinica de Gastroenterologie a SCJU Constanţa, în parteneriat cu Asociaţia Gastroenterologia Tomitana, au participat, online şi prin prezenţă fizică, aproximativ 35 de reprezentanţi ai autorităţilor locale, specialişti ai sistemului de sănătate, cadre universitare, cercetători. AGERPRES