“Unu din zece români suferă de diabet, iar în întrega Uniune sunt 33 de milioane de cetățeni care trăiesc cu această boală. Specialiștii ne avertizează că fără măsuri susținute și urgente numărul bolnavilor va crește la 38 de milioane, până în 2030”, afirmă eurodeputatul Cristian Bușoi în mesajul transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.

“Luând în considerare aceste date și cunoscând îndeaproape situația bolnavilor de diabet din România, am reușit să impun lupta împotriva diabetului printre principalele misiuni ce vor fi finanțate din Programul EU4Health. Dacă vom reuși prin acțiunile noastre să promovăm și să-i convingem pe cetățeni că alimentația sănătoasă și mișcarea – în special în aer liber – previn diabetul, putem spune că mai mult de jumătate din problemă este rezolvată și asta pentru că obezitatea și sendentarismul sunt factori determinanți ai bolii. Desigur însă că nu este suficient. Avem nevoie și de terapii și de instrumente inovatoare care să ajute bolnavii, iar Programul Orizont Europa va finanța cercetarea și inovarea pentru ca pacienții să aibă acces la tratamente de ultimă generație, dar și la aplicații digitale care să îi ajute să-și monitorizeze singuri boala”, susține Cristian Bușoi.

Potrivit acestuia, mulți dintre pacienții cu diabet se folosesc de tehnologie pentru a avea grijă de sănătatea lor, fie cu ajutorul aplicațiilor de pe telefonul mobil, fie cu ajutorul pompelor automate de insulină, care livrează doza optimă la momentul potrivit.

“Tehnologia s-a dovedit de altfel de un real folos mai ales în această perioadă când consultațiile s-au mutat din cabinetele clasice, în cabinetele virtuale ale medicilor. Ținând seama de această experiență, urmare a crizei COVID-19, este cu atât mai important să investim în transformarea digitală a sănătății și să o promovăm în rândul pacienților”, conchide europarlamentarul liberal.

Cristian Bușoi este eurodeputat, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European și raportorul Parlamentului European pentru Programul independent de Sănătate al Uniunii Europene, EU4Health, și principalul negociator pentru acest Program cu Consiliul UE.