„Se constată că tumorile maligne renale ocupă un loc important ca incidență și morbiditate în lume. În ultimul deceniu rezultatele noilor terapii au dus la o îmbunătățire vizibilă a rezultatelor terapeutice în ce privește rata de răspuns, supraviețuirea fără progresie și supraviețuirea globală.

 În România avem mare parte din medicamentele folosite în țările dezvoltate pentru tratamentul cancerului renal cu celule clare. Diferența de apariție pe piață și pe lista de rambursări a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a medicamentelor inovatoare față de țările din vestul Europei este de circa un an sau doi, uneori mai mult. Acest decalaj pare a nu fi atât de important, dar, în ritmul actual de descoperire a noilor medicamente, oncologii români tratează aproape totdeauna cu scheme depășite, care nu pot duce la aceleași rezultate.

Cred că politicile de sănătate europene ar trebui schimbate în așa fel încât la nivelul întregii Europe să se poată administra aceleași scheme terapeutice în același moment.

Desigur că sunt și unele exagerări în sensul că unele scheme terapeutice nu duc totdeauna, adică în mod constant, la aceleași rezultate care sunt publicate în trialurile clinice, iar toxicitățile nu sunt de neglijat. Experiența îndelungată a oncologului trebuie ascultată, factorii de decizie trebuie să ia hotărâri cât mai rapide și să înlăture birocrația.”

Mesajul CSI Dr. Alexandru Călin Grigorescu a fost transmis cu ocazia dezbaterii profesionale organizată de platforma DespreCancer.ro, privind pacientul cu tumori renale. Întâlnirea a avut loc pe 6 octombrie și a fost realizată cu sprijinul companiei Angelini.