Consilierul prezidenţial Diana Păun consideră că investiţiile sunt prioritare pentru creşterea capacităţilor de diagnosticare precoce a mielomului multiplu.

„Efortul autorităţilor pentru îmbunătăţirea vieţii pacienţilor presupune în primul rând îmbunătăţirea posibilităţilor de acces la diagnosticare precoce şi tratament şi eficientizarea sistemului medical. Ştim cu toţii că există sincope privind activitatea centrelor de diagnostic la nivel teritorial. Autorităţile trebuie să acorde prioritate investiţiilor în creşterea capacităţilor de diagnosticare la nivel naţional pentru reducerea numărului de cazuri care, din păcate, ajung la diagnosticare într-un stadiu avansat al bolii. Susţin abordarea integrată în echipe interdisciplinare care poate aduce îmbunătăţiri concrete pentru viaţa pacienţilor şi a familiilor. Inovaţia şi progresul, mai ales în tratamentul personalizat, devine o realitate care poate oferi noi perspective pentru pacienţii cu mielom”, a afirmat Păun, la Senat, în cadrul dezbaterii „Mielomul multiplu – S.O.S. pentru diagnosticare precoce”.

Ea a subliniat nevoia de solidaritate, cooperare între autorităţi, profesioniştii din sănătate şi asociaţiile de pacienţi, astfel încât să se asigure potenţialul maxim al progresului medical în abordarea acestei afecţiuni.

Dezbaterea a fost organizată în format hibrid de Societatea Română de Hematologie şi Asociaţia S.O.S Mielom, în contextul Zilei Internaţionale de Acţiune împotriva mielomului. AGERPRES