Pacienții cu afecțiuni cardiace sunt un segment populațional sensibil la infecția cu noul coronavirus, cu indici de morbiditate și mortalitate ridicați, iar riscul de a face forma gravă de pneumonie marginală cu virusul SARS-CoV-2 este foarte mare, în cazul infectării. Acest risc este valabil și la pacienții cu orice boală cronică, nu neapărat cardiacă, ca și la vârstnicii aparent sănătoși. Acestea sunt concluziile prezentate, într-un interviu pentru portalul specializat CardiologieModerna.ro, de Dr. Adrian Tase, medic primar cardiologie, conferențiar universitar în Medicină Internă, Farmacologie și Management, în cadrul Colegiului de medicină al Universității din Pitești.

”Aerisirea camerelor trebuie făcută de câteva ori pe zi, maximum 5 minute, atât cât să intre aerul curat, dar nu și frigul, ca să citez un pacient mucalit. Din perspectiva exagerării măsurilor defensive, portul prelungit al măștii poate accentua hipoxia de fond, existentă la vârstnicii cu boli cronice respiratorii și cardiace. De aceea, interacțiunile sociale trebuie reduse la minimum, pentru ca masca să nu mai fie absolut necesară”, a mai avertizat cardiologul.

Poți face infarct, deszăpezind

Chestionat cum influențează sezonul rece stilul de viață pe care trebuie să-l adopte pacientul cu afecțiuni cardiovasculare, medicul a răspuns: ”În primul rând, scăderea luminii solare (insolației sau luminozității) scade echilibrul energetic și, implicit, stamina. Apoi, scăderea temperaturii mediului solicită organismul, termostatul comandă creșterea metabolismului, care echivalează cu efortul fizic. În aceste condiții, scade pragul apariției durerilor anginoase. Un bărbat pensionar, care obișnuia să cumpere pâine la prima oră, a dezvoltat angina pectoris de efort, în condiții de deplasare în ger. Urmează precipitațiile sub formă de ninsoare. Îmi amintesc de un pacient care, după o ninsoare abundentă, a degajat zăpada din fața porții. Efortul fizic s-a cumulat, în acest caz, cu frigul și persoana a dezvoltat un infarct miocardic acut (STEMI). Din fericire, prezentarea precoce la spital și profesionalismul personalului medical au rezolvat impecabil problema”, a mai spus medicul.

Importanța vaccinării antigripale

Infecțiile sezoniere sunt periculoase pentru bolnavii de inimă, potrivit specialistului, putând chiar precipita un episod de insuficiență de pompă cardiacă. De aceea, vaccinarea este importantă pentru reducerea acestui risc major pentru sănătate.

”Recomandăm cardiacilor și persoanelor vulnerabile evitarea ieșirilor în ger. Pe la ora prânzului, mai ales dacă este și soare, o plimbare este binevenită. Efortul fizic, în condiții de frig, este un test excelent pentru sportivii tineri. În contrast, persoanele cu risc trebuie să fie foarte atente la aceste aspecte”, a mai comentat Dr. Adrian Tase.

Alimentație echilibrată și variată

Alimentația trebuie să fie echilibrată, în opinia specialistului, trebuie să conțină toate principiile alimentare, inclusiv ionii de magneziu și zinc, și vitaminele C și D, atât de utile pentru rezistența la COVID-19. Evitarea exceselor de sare, zahăr și grăsimi, atât de mediatizată, este utilă și în această perioadă. Totuși, în sezonul rece, restricțiile nu sunt atât de drastice pe linie lipidică, deoarece organismul are tendința de a reține grăsimi pentru a se proteja de frig. Chiar dacă transpirăm mai puțin în sezonul rece, hidratarea de 2 litri pe zi rămâne un punct important, pentru că ne permite să utilizăm diuretice full-dose, în insuficiența cardiacă și hipertensiunea arterială. În plus, o bună hidratare protejează organismul și în infecția COVID, potrivit conferențiarului.