În contextul ploilor abundente produse în ultimele zile, Direcția de Sănătate Publică a Judeţului Arad a emis mai multe comunicări oficiale în care atenţionează locuitorii asupra unor măsuri necesare pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Efectele asupra sănătăţii apar fie direct prin contactul cu apa rezultată din inundaţii, fie indirect și pot fi imediate sau pot apărea la câteva zile, săptămâni sau chiar luni după ce s-au retras apele.

Efectele asupra persoanelor expuse la apa din inundaţii includ nu doar pericolul iminent de înec sau rănire, ci și apariția diareei, a bolilor transmise prin vectori si rozătoare, a infecţiilor respiratorii, ale pielii și ale ochilor, contaminarea chimică, inclusiv intoxicaţia cu monoxid de carbon de la generatoarele utilizate pentru pomparea apei şi dezumidificare aerului.

Persoanele neimunizate sau subimunizate sunt expuse riscului de a contracta boli care pot fi prevenite prin vaccinare – rujeolă, varicelă, gripă, boală meningococică – în special în situaţii care presupun aglomerări de persoane. Trebuie acordată atenţie asigurării unei protecţii ridicate împotriva rujeolei şi a poliomielitei. Pentru a beneficia de vaccinările recomandate, adresati-vă si urmaţi sfaturile medicului de familie sau ale reprezentanţilor echipelor de intervenţie”, a declarat Dr. Horea Timiș, Directorul Executiv al DSP Arad.

Acesta avertizează că în timpul unei inundaţii, calitatea apei poate fi compromisă. Apa poate fi contaminată cu microorganisme (bacterii, virusuri, protozoare etc), substanţe chimice provenite din diverse surse (de exemplu, substanţele folosite în agricultură) şi această contaminare poate cauza boală sau chiar decesul.

De asemenea, alimentele pot fi contaminate în orice moment înainte de consum, inclusiv în timpul pregătirii, dacă nu sunt manipulate, pregătite si depozitate corespunzător. Siguranţa alimentară este deosebit de importantă în acest context pentru sugari, femeile însărcinate şi persoanele în vârstă care sunt cele mai sensibile la bolile cauzate de consumul de alimente: toxiinfecţii alimentare, boală diareică acută, hepatite etc.

Potrivit Dr. Horea Timiș, Directorul Executiv al DSP Arad, creşterea temperaturilor în timpul sau după inundaţii şi apa rămasă sunt factori care favorizează înmulţirea ţânţarilor, iar aceştia pot transmite boli infecţioase. De asemenea, în timpul sau după ploi abundente și inundaţii, ar putea apărea unele boli infecţioase transmise de rozătoare, precum leptospiroza.

Apele de inundaţie şi apele stagnante postinundaţie prezintă diverse riscuri pentru sănătatea umană: boli infecţioase (boală diareică acută, hepatită virală A sau dizenterie), pericole chimice, răni sau înec. Unele boli infecţioase pot apare după inundaţii datorită scăderii sanitaţiei sau supraaglomerării în cazul persoanelor care au fost evacuate şi cazate în adăposturi temporare. Consumul de apă sau alimente contaminate de apa din inundaţii poate duce la apariţia de boli diareicecum ar fi Salmoneloza sau infecţia cu E colii. Pentru a vă proteja familia, spălaţi-vă mâinile cu apă și săpun după contactul cu apele de inundaţii, nu permiteţi copiilor să se joace în zonele cu apă stagnantă după inundaţii și spălaţi frecvent mâinile copiilor cu apă si săpun. De asemenea, nu permiteţi copiilor să se joace cu jucării care au fost contaminate de apa de inundaţii şi nu au fost dezinfectate și nu vă spălaţi în apă care poate fi contaminată cu apa din canalizare sau produse chimice toxice. Acestea includ râuri, cursuri de apă sau lacuri contaminate cu apă de inundaţii. Foarte important, apa din fântâni va fi consumată numai după ce au fost efectuate analize fizico-chimice şi bacteriologice care confirma potabilitatea acesteia!”, conchide Dr. Horea Timiș.

Acesta adaugă că, în cazul apariției oricăror semne de boală, este obligatorie contactarea medicului de familie sau a servicului de medicină de urgență.