Doctorul Mihail Pautov a explicat, într-un material video, cum se poartă corect o mască de protecție, astfel încât aceasta să nu îngreuneze respirația.

Potrivit doctorului Mihail Pautov, banda metalică a unei măști de protecție se modelează și se pune peste nas. Apoi, masca se întinde, de la nas la bărbie, pentru că funcționează „ca o parașută” ce captează o mare parte din picături ce pot ieși din gură, în timpul vorbirii.

„Dacă ne simțim sufocați, o putem modela astfel încât aici (la extremitățile laterale ale măștii, n.r.) să fie două canale mari prin care să putem respira”, a explicat doctorul Mihail Pautov.

După ce a făcut un test și a demonstrat că nu duce la lipsă de oxigen, el a explicat că virusul nu este recirculat prin purtarea măștii. „Dacă ești infectat, toată saliva, toată mucoasa ta este plină de virus. O fracțiune minimă de virus, dacă iese înafară, idiferent că este împrăștiată în mediu și îi îmbolnăvește pe ceilalți sau se absoarbe napoi prin inhalare, n-o să facă absolut nicio diferență. Nu există absolut niciun studiu care să demonstreze că atunci când suntem bolnavi și purtăm mască ne agravăm starea de sănătate”, a mai explicat medicul.

Specialistul a atras atenția că fața măștii trebuie să stea nemișcată, în timp ce persoana care o poartă respiră. „Masca se recomandă în principal persoanelor simptomatice, bolnave, pentru a-i proteja pe ceilalți”, a spus doctorul. „Cei care se simt amețiți atunci când poartă mască, cel mai probabil simt asta din cauza unei anxietăți provocată de faptul că poartă pe față un obiect cu care nu sunt obișnuiți”, a adăugat doctorul Mihail Pautov.

În încheierea clipului său, doctorul a amintit că masca se poartă doar în spațiile închise și nu provoacă hipoxie, dacă este purtată corect. „Nu trebuie să purtăm masca pe stradă, în parc sau în locuri deschise. Masca se poartă în locurile închise, în transportul în comun, la muncă sau în supermarket. Acolo unde este loc închis și avem șanse mai mari de a intra în contact cu alți oameni. Purtăm această mască tocmai pntru a-i proteja pe ceilalți. Aceasta nu ne protejează pe noi, cei care o purtăm”, a precizat dr. Mihail Pautov.