Potrivit acestuia, în ultimii ani, s-a observat legătura care există între obezitate și diverse tipuri de cancer, țesutul adipos fiind un organ secretor de citokine inflamatorii, cu rol în apariția multiplelor afecțiuni.

Anxietatea și depresia însoțesc obezitatea

Dr. Oana Pop a mai spus că, de regulă, persoanele care suferă de obezitate sunt persoane care prezintă un respect de sine scăzut, anxietate și depresie. Obezitate duce și la consecințe sociale precum stigmatizarea, discriminarea la locul de muncă, atât din punct de vedere al angajatorului cât și al colegilor, venituri mai reduse. Secundar tuturor acestor consecințe psihologice și sociale, persoanele care suferă de obezitate, prezintă și o reducere a calității vieții.

Impactul SarsCov-2 asupra obezilor

Doctorul a mai subliniat că, în contextul pandemiei, s-a constatat că mortalitatea este mult mai crescută la cei care suferă de obezitate și s-au infectat cu virusul SarsCov-2. Motivul: ”La aceste persoane, apare inflamația sistemică subclinică, care reprezintă o caracteristică a obezității de tip central, dispusă la nivel abdominal și care se caracterizează prin secreția de citokine inflamatorii. Persoanele care prezintă în corp această inflamație și care au și o imunitate mai precară, fac față mult mai greu la afecțiuni, astfel încât sunt predispuse la o rată mai crescută a decesului. Țesutul adipos stimulează, de asemenea, și secreția de miofibroblaste, celule întâlnite, în special, în fibroza pulmonară, astfel încât survine o afectare a funcției respiratorii pulmonare, cu scăderea aportului de oxigen. Obezitatea poate duce și la modificări anatomice ale faringelui, ceea ce poate favoriza apariția sindromului de hipoventilație, cu deprimarea centrilor respiratori, ceea ce poate evolua spre o insuficiență respiratorie acută și deces.”