Am vorbit într-un scurt interviu pentru CardiologieModernă.ro cu Dr. Ștefan Moț despre Ghidul de diagnostic şi tratament al bolilor aortice, a cărui traducere a fost efectuată în 2015 sub coordonarea Grupului de lucru Cardiologie Intervențională, avându-l președinte la vremea aceea. Dr. Ștefan Moț este medic primar cardiolog, specializat în cardiologie intervențională și ecografie Doppler vascular la Spitalul Monza-Ares din Cluj-Napoca.

Întrebat despre principalele beneficii ale faptului că România are, după ani buni, un nou set de ghiduri actualizate al managementului afecțiunilor cardiovasculare, cardiologul intervenționist a răspuns că ”ghidurile menționate sunt elaborate de Societatea Europeană de Cardiologie, fiind reevaluate și actualizate periodic pe măsură ce apar noi dovezi în domeniu, precum și schimbări în opțiunile terapeutice. Societatea Română de Cardiologie face eforturi constante de a traduce și de a publica aceste ghiduri europene pentru ca ele să fie accesibile profesioniștilor din domeniul sănătății. Textul este disponibil încă de la publicarea sa în limba engleză și asigură o abordare standardizată și unitară a pacientului cu afecțiuni cardiovasculare. Desigur, toate aceste recomandări trebuie adaptate pacientului și posibilităților sistemului de sănătate.”

Cu privire la prevenția bolilor aortice, la fel ca și a celorlalte boli cardiovasculare, medicul subliniază faptul că se pune accent pe controlul factorilor de risc cardiovascular.

În diagnosticul bolilor aortice,”tomografia computerizată joacă un rol central atât în diagnosticul, cât și în stabilirea tratamentului optim. Este necesar un protocol special, dedicat zonei de examinat și se utilizează substanța de contrast.”

”Probabil cea mai mare noutate a ghidului amintit o reprezintă extinderea indicațiilor reparării endovasculare, atât în afecțiuni acute, cât și în cazul unor probleme cronice, cum ar fi anevrismul de aortă,” a mai adăugat acesta.  Ca o altă noutate, medicul remarcă faptul că ”se pune accent pe evaluarea pacientului într-o echipă multidisciplinară compusă din cardiolog clinician, intervenționist, chirurg cardiovascular și medic de anestezie terapie intensivă, având ca scop alegerea celei mai bune variante de tratament. Un alt aspect foarte important este monitorizarea pacienților cu boală aortică, fiind foarte clar indicate intervalele de timp și metodele de urmărire.”

Este bine-cunoscut faptul că există diferite boli asociate afecțiunilor cardiovasculare. Ținând cont de acest aspect, medicul spune că există recomandări generale de tratament și mai ales de abordare a factorilor de risc cardiovascular, precum menținerea unor valori optime ale tensiunii arteriale, colesterolului, renunțarea la fumat, controlul glicemiei la diabetic. Însă ghidul de față nu conține principii referitoare la managementul bolilor asociate. ”Un ghid nu înlocuiește judecata clinică. Pacientul este evaluat și tratat ca «un tot unitar» de către medic, care trebuie să integreze toate datele pe care le are și să aleagă tratamentul potrivit.”

Scopul ghidului constă în punerea diagnosticului corect, după cum spune medicul, cât și cel al alegerii celei mai bune metode terapeutice pentru pacient, de aceea este un ghid elaborat pentru specialiștii din domeniul sănătății, în interesul pacientului.”