Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, prof. dr. Emilian Popovici, a explicat de ce tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu viroză respiratorie și gripă.

”Numărul persoanelor diagnosticate cu viroză respiratorie și gripă este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut deși suntem la început de primăvară. Explicația e simplă : SARS CoV 2 este de 2-3 ori mai transmisibil decât virusul gripal și în mod logic măsurile de protecție de anul trecut față de un virus mai transmisibil l-au ținut sub control și pe cel mai puțin transmisibil”, explică medicul Emilian Popovici.

Printre cauzele identificate de prof. univ. dr. Emilian Popovici , referitoare la creșterea numărului de cazuri de viroză respiratorie și gripă, se numără ridicarea măsurilor de protecție și scăderea ratei de vaccinare antigripală a populației.

”Odată ce măsurile nu mai sunt iar procentul de populație vaccinată pentru gripă este destul de redus, virusul gripal se propagă în populație și infectează. Este acesta un motiv în plus pentru cei care nu vor să se îmbolnăvească să poarte masca în special în spațiile închise aglomerate !”

 

Sursă: Popovici Emilian Damian, Facebook