La 1 octombrie 2020, Fundaţia Renaşterea organizează a 20-a ediţie a evenimentului de iluminare în roz a unei clădiri din Bucureşti – simbol al luptei împotriva cancerului de sân. Cu acest prilej, Spitalul Clinic Colţea va fi iluminat în roz, culoarea speranţei.

Prima clădire iluminată în roz, în 2001, la prima ediţie a evenimentului, a fost Ateneul Român, Fundaţia Renaşterea alăturându-se astfel Iniţiativei Mondiale de Iluminare în Roz ca simbol al luptei împotriva cancerului de sân.

Câteva dintre clădirile reprezentative ale lumii care s-au îmbrăcat în culoarea speranţei au fost: Empire State Building din New York – SUA, Turnul Perla Orientului din Shanghai – China, Muzeul Britanic din Londra – Marea Britanie, Opera din Paris – Franţa.

În fiecare an, la 1 octombrie, sunt iluminate în roz clădiri reprezentative din Bucureşti şi din alte oraşe din ţară. În Capitală, au fost iluminate în roz: Ateneul Român (2001 şi 2018), Muzeul “George Enescu” (2002), Teatrul Naţional (2003), clădirea CEC (2004), Biblioteca Centrală Universitară (2005), Muzeul Naţional de Artă (2006), Cercul Militar Naţional (2007), Arcul de Triumf (2008), Institutul Oncologic din Bucureşti (2009), Palatul Parlamentului (2010), Palatul de Justiţie (2011), Banca Naţională a României (2012), Academia de Studii Economice (2013), Muzeul Naţional al Ţăranului Român (2014), Facultatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” (2015), Muzeul Naţional de Artă al României (2016), ansamblul de clădiri Globalworth Tower şi Sky Tower (2017), Palatul Ministerului Agriculturii (2019).

Din 2016, Administraţia Prezidenţială s-a alăturat instituţiilor care promovează importanţa prevenţiei şi depistării precoce a cancerului de sân şi iluminează în roz Palatul Cotroceni an de an, la 1 octombrie, “în semn de solidaritate şi empatie cu femeile care s-au confruntat sau se confruntă cu această afecţiune”, potrivit site-ului www.presidency.ro.

Anual, la 1 octombrie se aprind lumini roz care îmbracă cele mai reprezentative clădiri sau monumente din toată lumea. Din 2001, Fundaţia Renaşterea a inclus şi România pe lista celor care organizează acest tip de eveniment. Iluminarea reuneşte reprezentanţi ai autorităţilor, organizaţii neguvernamentale, oameni de afaceri, alte personalităţi ale oraşului şi oferă de fiecare dată un spectacol de înaltă ţinută culturală.

Pentru a reaminti femeilor că prin control medical anual, cancerul poate fi învins, evenimentul de iluminare în roz a unor clădiri reprezentative se organizează în peste 70 de ţări din toată lumea, potrivit site-ului https://fundatiarenasterea.ro.

 

Fundaţia Renaşterea este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în anul 2001, care a primit statut de Organizaţie de Utilitate Publică în anul 2007. Misiunea Fundaţiei Renaşterea este aceea de a promova importanta prevenţiei şi depistării precoce a cancerului de sân şi de col uterin, de a oferi investigaţii medicale gratuite şi consiliere pacienţilor oncologici.

În ultimii 18 ani, Fundaţia Renaşterea a obţinut rezultate remarcabile în ceea ce priveşte informarea femeilor din România, despre importanţa depistării precoce a cancerului şi a oferit peste 87.000 de investigaţii medicale în cele două centre medicale pe care le deţine în Bucureşti. În plus, cu susţinerea partenerilor săi, Fundaţia a achiziţionat şi operat două Unităţi Medicale Mobile care au oferit în regim de gratuitate investigaţii pentru 21.870 de femei ce locuiesc în zone rurale, unde rata mortalităţii este crescută din cauza depistării tardive a afecţiunilor. Majoritatea femeilor sunt diagnosticate cu cancer în stadii avansate, din cauza lipsei informaţiilor şi a barierelor de ordin geografic şi financiar.

În 2014, în urma demersurilor făcute de Fundaţia Renaşterea, Senatul a declarat ziua de 1 octombrie – Zi naţională de luptă împotriva cancerului de sân. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul legislativ privind declararea zilei de 1 octombrie – Ziua luptei împotriva cancerului de sân, la 13 octombrie 2015, aceasta fiind for decizional în acest caz.

 

La 10 noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii referitoare la declararea zilei de 1 octombrie – Ziua luptei împotriva cancerului de sân, iar Legea 273/2015 privind declararea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial la 13 noiembrie 2015.

În cei 19 ani de activitate, milioane de femei au fost informate despre importanţa controlului medical periodic şi a unui stil de viaţă sănătos în prevenţia cancerului de sân prin zeci de campanii de conştientizare desfăşurate la nivel naţional de Fundaţia Renaşterea. De asemenea, au fost realizate 19 ediţii de “Iluminări în roz”, 10 ediţii “Artă pentru viaţă”, şase ediţii Race for the Cure – Happy Run (cel mai amplu şi de succes eveniment internaţional de sărbătorire a învingătoarelor în lupta cu cancerul de sân, de informare şi strângere de fonduri).

 

 

Consultaţiile acordate femeilor se realizează prin cele două centre medicale de diagnostic (Centrul Şerban Vodă şi Centrul Medical de Excelenţă ”Virgil Pleşoianu”), dar şi prin cele două Unităţi Mobile de Diagnostic.

Centrul de diagnostic al afecţiunilor mamare “Renaşterea” a fost înfiinţat în 2007 şi oferă consultaţii, mamografii şi ecografii pentru detectarea precoce a cancerului de sân. Centrul medical de excelenţă “Renaşterea” a fost inaugurat în aprilie 2011, fiind specializat în diagnosticarea precoce a cancerului de sân şi genital şi beneficiind de aparatură medicală ultraperformantă, laborator specializat şi oferă servicii medicale la standarde de excepţie, la cele mai mici preţuri de pe piaţa medicală din România.

Unitatea Mobilă de Diagnostic este primul program gratuit de investigaţii de sân şi de col uterin din România, fiind dotată cu cabinet de ginecologie şi cu mamograf digital. Unitatea se deplasează în zone defavorizate pentru a oferi femeilor investigaţii medicale gratuite.

Coaliţia pentru Sănătatea Femeii a fost înfiinţată în mai 2016, la iniţiativa Fundaţiei Renaşterea, şi include ONG-uri, asociaţii de pacienţi, societăţi medicale, companii, parteneri mass-media şi autorităţi de stat din România, în efortul de a îmbunătăţi şansele de supravieţuire pentru femeile afectate de cancerul de col uterin, sân şi ovarian. Coaliţia pentru Sănătatea Femeii consideră că educaţia şi informarea corectă sunt factori esenţiali în lupta împotriva acestor tipuri de cancer. Totodată, este esenţial ca femeile din România să aibă acces la controale medicale periodice, pentru depistarea timpurie a trei tipuri de cancer: mamar, ovarian şi de col uterin, conform site-ului https://fundatiarenasterea.ro.

În luna mai 2018, reprezentanţii Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii au prezentat Parlamentului European rezultatele studiului “Afecţiunile oncologice feminine în România” (o cercetare a celor trei tipuri de cancer care afectează femeile – cancerul de sân, cel de col uterin şi cancerul ovarian), iar în luna august a aceluiaşi an, Fundaţia Renaşterea, în calitate de beneficiar, a semnat contractul de finanţare cu POCA (Programul Operaţional Capacitatea Administrativă), în vederea implementării proiectului “ReFormarea şi Eficientizarea Managementului Oncologic în Romania (reFEM-Onco-Ro)”, desfăşurat în parteneriat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică. Scopul proiectului este: creşterea gradului de conştientizare şi recunoaştere în societatea noastră a importanţei screening-ului în documentele legislative şi nevoia de adoptare a unui comportament preventiv în afecţiuni oncologice în rândul populaţiei generale, precizează site-ul https://fundatiarenasterea.ro.