Pasionat de mișcare, de viață sănătoasă şi un suporter al tuturor celor care vor să facă performanță în sport, Gabriel Toncean, președintele Federației Române de Culturism și Fitness, crede că România este foarte deficitară la capitolul educației pentru mișcare. Copiii, tinerii sau bătrânii, cu toții au nevoie de sport, însă nu toți înțeleg rostul lui. Profesorul Toncean îndeamnă la mișcare minim 30 de minute pe zi și pledează pentru programe naționale care să promoveze sportul.

DCMEDICAL: Studiile arată că în ultimii ani românii sunt din ce în ce mai deschiși la mișcare. În egală măsură, numărul persoanelor cu obezitate este și el în creștere. Am putea spune că suntem în rând cu lumea civilizată. Deși e trist, asta e realitatea. Vă întreb acum în calitate de profesor, cât de importantă este mișcarea?

GABRIEL TONCEAN: Este un pur adevăr! La acest moment românii sunt în top la consumul de fitness. Aici mă refer atât la practicarea acestei ramuri sportive cât și la standardele sălilor de fitness. Problema noastră, a românilor, este de fapt una esențială: lipsa educației sportive! Este de notorietate că cei care obțin scutiri medicale copiilor pentru orele de sport, sunt chiar părinții… Inacceptabil! De asemenea, faptul că avem doar o oră de sport pe săptămână la școală (unde au și introdus manuale de educație fizică, așa că,  în loc să scoată copiii la mișcare, îi țin în bănci să citească sportul. Trebuie să ajungem la momentul în care să reușim să asociem cuvântul sport cu sănătatea și activitatea fizică să fie o prioritate! Concluzia- trebuie să învățăm să apreciem mișcarea la adevărata ei valoare încă din școală, să dobândim o cultură a practicării sportului.

Continuarea materialului pe www.dcmedical.ro.