Alianța Pacienților Cronici din România (”APCR”), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (“FABC”), Asociația Inițiativa Pacientul 2.0. (“Pacientul 2.0.”), în parteneriat cu Medicentrum, au pregătit un set de recomandări, sfaturi de nutriție și rețete utile pacienților oncologici, atât în perioada pandemiei cu noul coronavirus, cât și dincolo de aceasta. Proiectul este sprijinit de către Bristol Myers Squibb și AstraZeneca.

 

Documentul abordează următoarele aspecte:

  • ce înseamnă alimentație sănătoasă?
  • cât contează alimentația în cazul pacienților cu cancer?
  • schimbări ale dietei pacientului oncologic
  • ce alimente pot interfera cu tratamentele oncologice?
  • nutriția în diverse tipuri de cancer
  • întrebări și răspunsuri
  • mit versus adevăr în nutriția oncologică
  • accesul la tratament în perioada pandemiei COVID-19
  • sfaturi generale de cumpărare, păstrare și preparare alimente
  • câteva rețete simple

“Asocierea dintre alimentaţie şi boli neoplazice este un subiect de mare interes. Întrebări despre ce, cât şi cum trebuie să mâncam pentru a nu ne îmbolnăvi şi cum să ne schimbăm obiceiurile alimentare în cazul unui diagnostic oncologic sau hematologic sunt frecvente. Oncologia nutriţională se ocupă atât cu prevenţia, cât şi cu susţinerea pacientului în timpul tratamentului, în convalescent şi în situaţiile paliative. Din punct de vedere preventiv, nutriţia oncologică are ca scop împiedicarea sau întârzierea apariţiei bolilor oncologice influenţate de regimul alimentar (tumori la nivelul aparatului digestive, neoplasmul de sân etc.). În cazul pacienţilor diagnosticaţi cu boli neoplazice, din cauza bolii, a tratamentului (atât direct cât şi prin efectele adverse) apar frecvent sindroame de malnutriţie. Aceste sindroame afectează în mod negativ prognosticul bolii prin apariţia bolilor conexe, întârzierii tratamentului, necesitaţii spitalizării îndelungate a pacienţilor. Din acest motiv suportul nutriţional adecvat este foarte important pentru a oferi organismului necesarul energetic, cantitatea optimă de micro şi macro-nutrimente, astfel încât tratamentul curativ sau paliativ să se poată efectua în condiţii ideale”, spune dr. Mara Jidveian Popescu, medic specialist oncologie, cu competenţă în nutriţie generală.

Sfaturi, reţete şi răspunsuri despre nutriţia pacientului oncologic este dezvoltat în cadrul unui proiect mai larg Asociaţia Iniţiativa Pacientul 2.0 prin care ne-am propus realizarea unei serii de ghiduri pentru pacienţii cronici (oncologie, hematologie, afecţiuni respiratorii, stomatologie, diabet) care să îi sprijine pe aceştia în navigarea acestei perioade dificile, generate de COVID-19.

 

Ghidul poate fi descarcat de pe site-ul FABC.