Infecția cu hepatită B și riscul pentru copilul dumneavoastră

În fiecare an, în Marea Britanie, aproximativ 3.000 de copii se nasc de la femei care au infecție cu hepatită B. Această infecție este cauzată de un virus care se răspândește prin sânge și atacă ficatul.

În timpul nașterii, bebelușul este în contact cu sângele dumneavoastră, deci există șansa ca virusul să fie transmis copilului. Dacă se întâmplă acest lucru, bebelușul dvs. ar putea fi infectat, 9 din 10 bebeluși expuși vor dezvolta o infecție cronică (de lungă durată).

Acest lucru poate duce la boli hepatice, cum ar fi cicatrizarea ficatului (ciroză) și cancer la ficat – care oprește ficatul să funcționeze corect.

Infecția cu hepatită B poate fi prevenită prin vaccinare.

Cum vă puteți proteja copilul

Discutați cu moașa și înregistrați-vă bebelușul la un medic de familie cât mai curând posibil, astfel încât vaccinurile lor să poată fi comandate. Puteți găsi o listă a medicilor de familie locali după oraș sau cod poștal.

Asigurați-vă că bebelușul dvs.:

  • are vaccinurile la vârsta potrivită de la naștere;
  • parcurge cursul complet de vaccinuri;
  • are un test de sânge pentru infecție la vârsta de 1 an.

Vaccinul împotriva hepatitei B vă poate proteja copilul

Este necesar un curs complet de 6 doze de vaccinuri pentru a vă proteja pe deplin copilul împotriva infecției de lungă durată (cronice) a hepatitei B. Vaccinul se administrează sub formă de mică injecție în coapsă.

Moașa va ști că bebelușul dvs. ar trebui să primească prima doză de vaccin împotriva hepatitei B în 24 de ore de la naștere.

De asemenea, bebelușul dvs. poate avea nevoie de imunoglobulină împotriva hepatitei B (HBIG) în același timp cu doza de naștere a vaccinului, dacă există un risc mai mare de infecție. Moașa ta îți va spune dacă este nevoie. HBIG este, de asemenea, administrat ca o singură injecție în coapsă.

A doua doză de vaccin unic împotriva hepatitei B trebuie administrată la vârsta de 4 săptămâni.

Următoarele 3 doze de vaccin care conține hepatita B sunt administrate în mod obișnuit tuturor copiilor la vârsta de 8, 12 și 16 săptămâni. Acestea protejează, de asemenea, împotriva altor infecții grave, inclusiv difterie, tetanos, poliomielită, tuse convulsivă și haemophilus influenzae tip B.

Doza finală de vaccin unic împotriva hepatitei B a bebelușului dumneavoastră trebuie administrată la vârsta de 1 an. Această doză poate fi administrată în același timp cu celelalte vaccinuri de rutină.

Dacă nu puteți participa la oricare dintre întâlniri, trebuie să anunțați medicul curant cât mai curând posibil, pentru a putea fi stabilită o altă întâlnire.

Testarea bebelușului pentru infecție

În fiecare an, un număr foarte mic de bebeluși poate dezvolta infecție, astfel încât bebelușului dvs. i se va oferi un test de sânge la vârsta de 1 an. Aceasta este pentru a verifica dacă evoluția vaccinurilor l-a împiedicat să dezvolte hepatita B.

Există două modalități prin care se poate face acest lucru, iar medicul de familie sau asistenta medicală vă vor sfătui ce test va avea copilul dumneavoastră:

  • Un test de sânge prin înțepătura călcâiului (DBS – Dried Blood Spot), în care un vârf ascuțit este folosit pentru a face o mică înțepătură în călcâiul bebelușului și câteva picături de sânge sunt aruncate pe un card care este trimis pentru testare;
  • Test de sânge prelevat dintr-o venă din brațul sau mâna bebelușului.

Dacă au infecția, vor fi direcționați către un specialist pentru tratament, pentru a reduce riscul de a dezvolta boli hepatice grave.

Dacă un copil mic este infectat, este mai probabil să dezvolte o infecție de lungă durată (cronică) fără semne sau simptome de infecție. Chiar dacă bebelușul dumneavoastră nu are semne sau simptome de infecție, ar trebui totuși să facă testul de sânge.

Infecția poate fi prevenită în 90% din cazuri dacă prima doză de vaccin este administrată la naștere și cursul complet al vaccinurilor este finalizat la timp.

Nașterea la domiciliu

Dacă veți naște copilul acasă, verificați cu moașa dacă au comandat prima doză de vaccin (și imunoglobulină, dacă este necesar) pentru bebeluș, astfel încât să fie administrat în termen de 24 de ore de la naștere.

Schimbarea domiciliului

Dacă vă mutați la altă adresă, este foarte important să anunțați medicul de familie și să vă înregistrați copilul la un nou medic de familie cât mai curând posibil, astfel încât copilului să-I poată fi finalizat setul de vaccinuri.

Spuneți-i noului medic de familie că bebelușul dvs. trebuie să finalizeze un curs de vaccinare împotriva hepatitei B și să facă un test de sânge la vârsta de 12 luni, deoarece este posibil să fi fost în contact cu virusul la naștere.

Dacă vă mutați în altă țară

Dacă vă mutați în străinătate înainte ca bebelușul dvs. să aibă un an, vă rugăm să informați medicul de familie și nu uitați să vă înregistrați copilul la un nou medic de familie în noua țară de reședință.

Luați cu voi dosarul de sănătate al bebelușului și asigurați-vă că bebelușul primește la timp toate dozele de vaccinuri împotriva hepatitei B și face un test de sânge la vârsta de 12 luni.

Bebelușii care trebuie să rămână în spital

Dacă bebelușul dumneavoastră trebuie să rămână în spital, ar trebui să primească a doua doză de vaccin la vârsta de 4 săptămâni și apoi să continue să urmeze programul de mai jos.

Păstrați o evidență a întâlnirilor bebelușului și a datelor de vaccinare. Acestea vor fi, de asemenea, înregistrate de moașă, asistenta medicală și medicul de familie în Dosarul personal de sănătate a copilului. Luați cu dumneavoastră acest dosar al copilului la fiecare întâlnire.

 

Sursă articol: www.hepvoices.org