Astăzi, 4 februarie, se marchează Ziua Mondială a Cancerului. Această zi valorifică comunitatea internațională pentru „creșterea gradului de conștientizare, îmbunătățirea educației și catalizarea acțiunilor personale, colective și guvernamentale, lucrăm împreună pentru a reimagina o lume în care sunt salvate milioane de decese prin cancer prevenibile și accesul la tratamentul și îngrijirea cancerului care salvează viețile este egal pentru toți – indiferent cine sunteți sau unde locuiți.”

Hepatita B și cancerul hepatic

Cancerul este o boală în care celulele normale se schimbă și cresc necontrolat, care pot forma o bucată numită tumoră sau masă. O tumoare poate fi benignă (nu canceroasă) sau malignă (canceroasă). Numele cancerului depinde de partea corpului de unde a început cancerul pentru prima dată. Termenul „cancer hepatic primar” se referă la carcinom hepatocelular (HCC), cel mai frecvent tip de cancer hepatic, care începe în celulele hepatice numite „hepatocite”.

În Statele Unite, cancerul hepatic primar a devenit cel mai rapid în creștere în ceea ce privește incidența (cazuri noi), atât la bărbați, cât și la femei. În perioada 2012-2016, incidența cancerului hepatic a crescut cu 2,5%, cea mai mare creștere a oricărui cancer din perioada respectivă. În 2018, se estimează că 42,220 de cazuri noi de cancer la ficat au fost diagnosticate și se estimează că 30 200 de persoane au murit.

La nivel mondial, cel mai frecvent factor de risc pentru cancerul hepatic este infecția cronică cu virusul hepatitei B. Infecțiile cronice cu hepatită virală (hepatita B și hepatita C) provoacă cel puțin 80% din toate cazurile de cancer hepatic. În Statele Unite, cauza principală este infecțiile cronice cu virusul hepatitei C din cauza numărului mai mare de americani infectați cu acest virus. Infecțiile cronice cu hepatita B sau C sunt responsabile pentru transformarea cancerului hepatic în cel mai frecvent cancer din multe părți ale lumii. Aruncați o privire asupra altor factori care vă pot expune la un risc mai mare de a dezvolta cancer la ficat.

Prevenirea

Vaccinul împotriva hepatitei B a fost numit primul vaccin „anti-cancer” de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, deoarece previne infecțiile cronice ale hepatitei B, prevenind astfel cancerul hepatic cauzat de virusul hepatitei B. În Statele Unite, vaccinul împotriva hepatitei B este recomandat tuturor sugarilor și copiilor și adulților cu risc crescut de infecție. În multe țări, inclusiv în Statele Unite, vaccinarea nou-născuților cu vaccinul împotriva hepatitei B la naștere a dus la o reducere dramatică a numărului de noi cazuri de cancer hepatic cauzate de hepatita B.

 

Sursă articol: hepb.org