Cercetătorii de la CÚRAM, Centrul de cercetare SFI (Science Foundation Ireland) pentru dispozitive medicale cu sediul la NUI Galway (National University of Ireland Galway) și laboratorul BIOFORGE, de la Universitatea Valladolid din Spania, au dezvoltat un hidrogel injectabil care ar putea ajuta la repararea și prevenirea deteriorării ulterioare a mușchilor inimii după un atac de cord. Rezultatele cercetării lor tocmai au fost publicate în prestigioasa revistă Science Translational Medicine.

Infarctul miocardic sau bolile de inimă sunt principala cauză de deces din cauza leziunilor ireversibile cauzate mușchiului inimii (țesutului cardiac) în timpul unui infarct. Regenerarea țesutului cardiac este minimă, astfel încât daunele cauzate nu pot fi reparate de la sine. Tratamentelor actuale le lipsește o metodă eficientă pentru a preveni moartea și repararea ulterioară a țesutului cardiac după un atac de cord.

„Acest proiect a implicat dezvoltarea și testarea unui hidrogel pe bază de elastină derivat dintr-un biomaterial natural din corpul uman”, explică profesorul Abhay Pandit, director științific al CÚRAM și conducătorul proiectului. Hidrogelul se bazează pe o familie de biomateriale unice, numite recombinameri asemănători elastinei, pe care BIOFORGE-UVa le-a dezvoltat în căutarea hidrogelurilor avansate pentru medicina regenerativă. „Hidrogelul a fost dezvoltat pentru a imita mediul din jurul inimii în urma unui infarct și apoi personalizat pentru a avea capacitatea de a proteja și promova regenerarea țesutului cardiac”, explică el.

Efectul terapeutic al injecțiilor multiple ale acestui hidrogel în țesutul cardiac a fost evaluat în timpul primului studiu preclinic de acest fel, demonstrând eficacitatea acestuia pentru remodelarea țesutului cardiac în urma unui atac de cord.

Echipa internațională de cercetare, care a inclus cercetători din Irlanda, Spania, Suedia, Franța și Italia, a reușit să demonstreze că, dacă hidrogelul lor a fost injectat în mușchiul inimii la scurt timp după un atac de cord, s-a produs o mai mică fibroză (cicatrizarea țesutului cardiac) și o creștere a generării de noi vase de sânge în zonă. De asemenea, au putut observa creșterea conservării și supraviețuirii cardiomiocitelor, un tip de celulă care permite inimii să bată, în zona afectată.

Profesorul Pandit a adaugat: „Acest proiect demonstreaza eficacitatea unui sistem unic de biomaterial unic capabil sa induca un efect de vindecare pozitiv asupra tesutului cardiac in urma unui eveniment de atac de cord. Beneficiile funcționale obținute prin injectarea în timp util a hidrogelului susțin și evidențiază utilizarea potențială a acestui tratament în clinică. Următorul pas va fi dezvoltarea unui prototip pentru un sistem de livrare pentru hidrogel. “

Profesorul Mark Da Costa, chirurg cardiotoracic și coautor principal al studiului, a declarat: „În acest studiu, am folosit un model pentru a analiza în mod specific un tip de atac de cord care a crescut în incidență și nu este adesea tratat până la rezolvarea fazei acute. Țesutul cicatricial care se formează după atacul de cord se remodelează adesea negativ, provocând probleme viitoare, cum ar fi insuficiența cardiacă. Injecția la timp a acestui hidrogel pare să schimbe modul în care mușchiul inimii se vindecă după un atac de cord. Există o recuperare histologică, biologică și funcțională semnificativă pozitivă a mușchiului cardiac rănit. Lucrările se desfășoară acum pentru a livra acest lucru la locurile de accidentare în diferite setări clinice și vor fi urmate cu traducerea într-un studiu clinic. “

 

Sursă medicalxpress.com

Sursă foto independent.ie