Locuitorii din 12 comune maramureşene vor beneficia de serviciile caravanei de testare gratuită a sănătăţii plămânilor – depistare activă a tuberculozei, a informat, luni, coordonatorul de comunicare a programului naţional de Screening TB, Paula Rusu.

Maramureşenii din 12 comune sunt aşteptaţi din 5 iulie la caravana de depistare activă a tuberculozei – Screening TB pusă la dispoziţie prin cel mai amplu proiect de acest fel derulat cu foduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti”, a spus Paula Rusu.

Potrivit sursei citate, sunt vizate comunele Câmpulung la Tisa, Bocicoiu Mare, Ruscova, Poienile de sub Munte, Moisei, Săcel, Bogdan Vodă, Călineşti, Deseşti, Copalnic- Mănăştur, Coroieni, Mireşu Mare- comunităţi rurale unde în ultimii ani au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză din judeţul Maramureş şi de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil.

Judeţul Maramureş a înregistrat o incidenţă de 54 de cazuri noi de tuberculoză la mia de locuitori, la nivelul anului 2019.

Datele statistice aferente anului pandemic 2020 arată o scădere falsă a incidenţei anul trecut, la 38 de cazuri noi la mia de locuitori, ceea ce confirmă faptul ca accesul la serviciile medicale a fost mai complicat şi mai deficitar în ultimele 16 luni.

Caravana Screening TB asigură accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale puse la dispoziţie de cabinetul mobil dotat cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei – şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat”, a mai precizat sursa citată. AGERPRES

 

Sursa foto: Screening TB Romania/Facebook.com