Vaccinarea este una dintre cele mai importante măsuri specifice de prevenire a unor boli, iar vaccinurile actuale sunt “mult mai sigure” şi “mult mai eficiente” decât cele din trecut, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, în cadrul unei dezbateri de specialitate, organizată online de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

“Vaccinarea în sine este una dintre cele mai importante măsuri specifice de prevenire a bolilor, care pot fi, evident, prevenite prin vaccinare. (…) Astăzi avem cu siguranţă acces la vaccinuri mult mai sigure şi mult mai eficiente decât se întâmpla acum 10, acum 15 ani, acum 20 de ani. (…) În momentul de faţă, România pregăteşte la Ministerul Sănătăţii o strategie de vaccinare prin implicarea mai multor instituţii cheie în implementare. Cred că în momentul de faţă informarea este cheia succesului unei strategii de vaccinare şi a unui program de vaccinare. (…) Este important să avem o strategie cap-coadă în care să fie vizat omul de la momentul în care se naşte şi, practic, pe toată durata vieţii”, a afirmat medicul militar.

El a adăugat că există medici care “nu sunt pro-vaccinare”, ceea ce arată că este ceva care nu funcţionează “cum trebuie” şi acest lucru trebuie corectat. “Atât timp cât vom avea la nivelul tuturor palierelor de specialitate medici care nu sunt pro-vaccinare… În opinia mea, a spune că un medic este pro-vaccinare trebuie să fie pleonasm. În calitatea ta de medic care ai absolvit o facultate şi care înţelegi şi ştii care este principiul unui vaccin şi care este beneficiul indiscutabil al unui program de vaccinare… Aici, deja, dacă ajungem să fim medici pro-vaccinare şi medici anti-vaccinare, ceva se întâmplă şi ceva este în neregulă şi nu funcţionează cum trebuie. Eu cred că aici este primul semnal pe care noi trebuie să încercăm să îl corectăm, pentru că, altfel, pacienţii, pe bună dreptate, nu ştiu pe cine să creadă. Pacienţii se adresează unui medic. De la medici cer aceste informaţii. Dacă pacientul, între ghilimele, are ghinionul să fie în grija unui medic anti-vaccinare cred că este o mare problemă”, a explicat Gheorghiţă, care a subliniat necesitatea programelor de prevenţie. AGERPRES