Persoanele care consumă ardei iute pot trăi mai mult și pot avea un risc semnificativ redus de a muri din cauza bolilor cardiovasculare sau a cancerului, potrivit cercetărilor preliminare prezentate în cadrul sesiunilor științifice din 2020 ale American Heart Association.

Studiile anterioare au constatat că a consuma ardei iute are un efect antiinflamator, antioxidant, anticancerigen și de reglare a glicemiei datorat capsaicinei, care conferă ardeiului iute condimentul caracteristic ușor până la intens atunci când este consumat. Pentru a analiza efectele ardeiului iute asupra mortalității provocată de orice cauză, cât și de bolile cardiovasculare, cercetătorii au examinat 4.729 de studii din cinci baze de date de sănătate la nivel mondial (Ovidiu, Cochrane, Medline, Embase și Scopus). Analiza lor finală include patru studii de amploare care au inclus rezultatele asupra sănătății ale consumului de ardei iute.

Înregistrările datelor privind sănătatea și obiceiurile dietetice ale unui număr mai mare de 570.000 de persoane din Statele Unite, Italia, China și Iran au fost utilizate pentru a compara rezultatele celor care au consumat ardei iute cu rezultatele celor care au consumat rar sau nu au consumat niciodată ardei iute.

Comparativ cu indivizii care nu au consumat niciodată ardei iute sau au consumat rar, analiza a constatat că persoanele care au consumat ardei iute au avut:

  • o reducere relativă cu 26% a mortalității cardiovasculare;
  • o reducere relativă de 23% a mortalității prin cancer;
  • o reducere relativă de 25% a mortalității prin toate cauzele.

“Am fost surprinși să constatăm că în aceste studii publicate anterior, consumul regulat de ardei iute a fost asociat cu o reducere generală a riscurilor privind toate cauzele, bolile cardiovasculare și cancerul. Acesta subliniază că factorii dietetici pot juca un rol important în sănătatea generală”, a spus autorul senior Bo Xu, MD, cardiolog la Cleveland Clinic’s Heart, Vascular & Thoracic Institute din Cleveland, Ohio„Motivele și mecanismele exacte care ar putea explica concluziile noastre, totuși, sunt în prezent necunoscute. Prin urmare, este imposibil să spunem în mod concludent că consumul de ardei iute poate prelungi viața și reduce decesele, în special din cauza factorilor cardiovasculari sau a cancerului. Mai multe cercetări, în special dovezi din studii controlate randomizate, sunt necesare pentru a confirma aceste descoperiri preliminare. “

Dr. Xu a precizat că există mai multe limitări la acest tip de studiu. Cele patru studii analizate au inclus date limitate de sănătate specifice cu privire la persoane sau alți factori care ar fi putut influența constatările. Cercetătorul a menționat, de asemenea, că cantitatea și tipul de ardei iute consumat au fost variabile în cadrul studiilor, ceea ce face anevoioasă tragerea concluziilor cu privire la ce cantitate, cu ce frecvență și ce tip de ardei iute poate fi asociat cu beneficii pentru sănătate. Cercetătorii continuă să își analizeze datele și speră să publice în întregime lucrarea în curând.

 

Sursă articol: www.medicalxpress.com