Oamenii de știință de la The Irish Longitudinal Study on Aging (TILDA) au publicat o nouă cercetare care examinează relația dintre acidul folic, starea vitaminei B12 și asocierile sale cu o prevalență mai mare a simptomelor depresive la un grup de adulți în vârstă.

Studiul arată că deficitul de vitamina B12 este legat de simptomele depresive, însă acidul folic nu este asociat cu depresia.

Deficiența vitaminelor B, cum ar fi acidul folic și vitamina B12, sunt foarte prezente la persoanele în vârstă. Unele dintre consecințele negative ale statutului scăzut de B12 pot include anemia megaloblastică, afectarea funcției cognitive sau deteriorarea învelișului protector (teaca de mielină) care înconjoară fibrele nervoase ale creierului.

În cadrul acestei cercetări s-au folosit date de la TILDA pentru a examina participanții cu vârsta de peste 50 de ani care au avut acidului folic și B12 în plasmă și screening-ul pentru depresie. Cercetătorii au observat că cei cu un nivel scăzut de B12 au avut o probabilitate crescută cu 51% de a dezvolta simptome depresive în 4 ani.

Aceste constatări au rămas solide chiar și după controlul factorilor relevanți de ajustare, cum ar fi activitatea fizică, povara bolilor cronice, starea vitaminei D, bolile cardiovasculare și utilizarea antidepresivelor.

Cercetătorii au descoperit că odată cu înaintarea în vârstă, riscul de depresie scade.

Aceste observații oferă încurajări pentru factorii de decizie din domeniul alimentar pentru a crește nivelul acestor vitamine.

„Există un impuls tot mai mare pentru a introduce o politică obligatorie de fortificare a alimentelor cu vitaminele B în Europa, mai ales că fortificarea obligatorie a alimentelor cu acid folic în SUA a arătat rezultate pozitive”, a spus Dr. Eamon Laird, autorul principal al studiului.

 

 

Sursă material neurosciencenews.com.