Incontinenţa urinară este o afecţiune frecventă ce afectează peste 25% dintre femei cu vârstecu prinse ȋntre 18-80 de ani,constând ȋn pierderea involuntară  de urină prin uretră în urma eforturilor fizice voluntare sau involuntare, de pildă la tuse, strănut, ridicare de greutăţi, chiar la râs.

Incontinenţa urinară poate avea forme ușoare, pierderile ocazionale sau forme grave, precum pierderea de urină la modificarea de poziției/mers, afirmă Prof. Dr. Elvira Brătilă, Președintele Societăţii Române de Uroginecologie.

“Formele care evoluează progresiv și nu se pot ameliora spontan au nevoie de soluţii chirurgicale”

“Se deosebesc două forme principale de incontinenţă urinară: incontinenţa urinară de efort și incontinenţa prin imperiozitate. Aceste două forme pot coexista sau nu. Deși la prima vedere adresabilitatea s-ar putea face medicului urolog, conduita corectă este a te adresa medicului ginecolog cu supraspecializare în domeniul uroginecologiei, știinţă la graniţa celor două domenii. De cele mai multe ori așa se și ȋntâmplă, multe femei consider această “infirmitate” ca o consecinţă firească a nașterilor, adresând ȋngrijorarea lor către medicul ginecolog”, spuneProf. Dr. Elvira Brătilă în interviul acordat portalului MedicalManager.ro.

Pentru a vorbi despre prevenirea acestei afecţiuni, Șefa Clinicii Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie “Prof. dr. Panait Sȋrbu” menționează că trebuie să facem referire la cauzele care o produce și la factorii ce o agravează.

“Vorbim despre o cauză anatomică, slăbirea sistemului de susținere al uretrei sau a sficterului uretral. Există și forme pasagere de incontinenţă urinară de efort, precum cele care apar in cursul sarcinii și care, de obicei, dispar în primele săptămâni de lehuzie. Există forme care evoluează progresiv și care nu se pot ameliora spontan. Acestea au nevoie de soluţii chirurgicale”.

 

“Putem vorbi despre o ameliorare a simptomelor, mai curând decât despre prevenţie”

Prof. Dr. Elvira Brătilă atenționează că factorii care pot agrava incontinenţa urinară sunt strâns legaţi de vârsta ȋnaintată a pacientei, de alte afecţiuni asociate, obezitatea, tusea cronică sau de alţi factori cum ar fi fumatul.

“Legat de modul de viaţă al pacientelor, putem vorbi despre o ameliorare a simptomelor, mai curând decât despre prevenţie. Aceasta poate ȋnsemna pentru o femeie, de exemplu, micţionarea frecventă, pentru a reduce senzaţia permanentă de a urina și reducere aprobabilităţii scurgerilor de urină sau diminuarea aportului excesiv de lichide.Controlul alimentaţiei, dozarea eforturilor și a activităților fizice, toate acestea pentru evitarea mișcării care ar putea provoca pierderi de urinăRenunțarea la fumat pentru a scădea probabilitatea de a tuși, evitarea consumului de alcool, evitarea alimentelor și băuturilor care ar putea irita vezica urinară, respective evitarea suprastimulării –iată lucruri pe care orice pacientă le poate aplica pentru o ameliorare a simptomatologiei. Formele ușoare de incontinenţă, ȋn special pentru femei tinere ȋnainte de menopauză, pot beneficia de tratament conservator, precum gimnastica Kegel, biofeedback”, menționează Prof. Dr. Elvira Brătilă.

 

“Tratamentul chirurgical este individualizat, iar rezultatele sale pot diferi”

Potrivit președintelui Societăţii Române de Uroginecologie, din cele peste 200 de tehnici imaginate și folosite până ȋn prezent, nu există procedeu chirurgical care să reproducă 100% mecanismul complicat care asigură continenţa urinară.

“Tratamentul chirurgical este individualizat, iar rezultatele tratamentului chirurgical pot fi diferite: incontinenţa dispare complet sau simptomul se ameliorează atât de mult ȋncât pacienta să fie mulţumită faţă de situația dinaintea operaţiei, ȋn special ȋncazurile grave de incontinenţă. Ȋn ultimii 10 ani au fost imaginate tehnici prin care uretra feminină se protezează cu material sintetice. Cele mai cunoscute sunt procedeele numite TVT (transvaginal tape) sau TOT (transobturator tape). Prin aceste procedee se oferă support uretrei medii prin intermediul unei bandelete de polipropilenă, astfel ȋncât uretra să aibă o mobilitate adecvată ce nu mai permite pierderea involuntară de urină”, explică Prof. Dr. Elvira Brătilă.

Bandeletele folosite în cazul acestor procedee sunt introduse sub uretră printr-o mică incizie la nivelul peretelui vaginal și sunt ancorate de ţesuturile din jur, care folosesc bandeleta ca pe o matrice pe care construiesc tesuturi de suport.

“Intervenţia durează 10-15 minute după care pacienta poate pleca acasă cu un rezultat sigur favorabil. Operaţia este bine suportată de paciente, indiferent de vârstă. Pacienta poate fi externată în 24 de ore. Pacientele pleacă acasă având continența urinară restabilită fără fenomene de retentie a urinei, putând să se reintegreze imediat ȋn viaţa socială”, declară Prof. Dr. Elvira Brătilă.

 

“Efortul de conștientizare pleacă de la informarea deschisă și onestă pacientă-medic”

Prof. Dr. Elvira Brătilă subliniază că incontinenţa urinară este o suferinţă ce afectează calitatea vieţii multor femei, dar pacientele nu o relatează din pudoare, nici chiar când fac un consult de specialitate pentru o altă afecţiune ginecologică.

“Efortul de conștientizare pleacă de la informarea deschisă și onestă pacientă-medic. Trebuie asigurate aceste paciente că suferinţa lor este cunoscută, frecventă și firească după anumite procese, cum ar fi nașterea natural sau intrarea la menopauză. Medicul ȋi va fi alături ȋn procesul intim de ascultare, oferire feedback și soluţii optime, individualizate fiecărui caz. Fiecare femeie este unică și o vom sfătui ȋn cunoștinţă de cauză despre această patologie, ȋn care s-au făcut multe progrese ȋn tehnicile și chirurgia bolii. Femeile trebuie să ȋși ȋnvingă pudoarea!” concluzionează Prof. Dr. Elvira Brătilă.