În contextul cursului: ”Recuperarea Respiratorie în context COVID-19: aspecte multidisciplinare”, din perioada 14-18 februarie, Prof. univ. dr. Floarea – Mimi Nițu, medic șef secție la Spitalul clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș” din Craiova, a acordat un interviu pentru Pneumologia.ro, în care a surprins impactul pandemiei asupra sistemului medical, pacienților și asupra cadrelor medicale.

”Pandemia a demonstrat că limitele există pentru a fi depășite, în special în sănătate. În lupta cu pandemia de coronavirus, în linia întâi a fost întregul  personal medical care zi de zi  a pus în pericol viețile lor și ale celor dragi, pentru a-și îndeplini misiunea. Cu acest scop mulți dintre aceștia au  pierdut noțiunea de timp liber, de viață personală, unii trecând și prin durerea pierderii celor dragi”, declară Prof. dr. Floarea- Mimi Nițu.

 

Impactul pandemiei asupra serviciilor de sănătate la nivel global este greu de apreciat, după unii incomensurabil

Medicul pneumolog prezintă provocările cu care s-au confruntat sistemele de sănătate la nivel mondial: ”Sistemele medicale din întreaga lume, puse în fața unei situații fără precedent, au fost nevoite să se reinventeze rapid pentru a limita răspândirea virusului. Factorii de decizie  din domeniu au avut foarte puțin timp să își reorganizeze serviciile, să instruiască personalul si să-l motiveze pentru îngrijirea pacienților în siguranță, în condițiile unui risc ridicat de infectare și de tatonare a tratamentelor potrivite. Această provocare a condus la un program de transformare fără precedent, implementat în câteva săptămâni, proces care, în vremuri obișnuite, ar fi durat câțiva ani.”

Telemedicina, un instrument important în combaterea pandemiei

”S-au folosit tot mai mult soluțiile de îngrijire prin intermediul tehnologiei, cum ar fi serviciile medicale la distanță (telehealth), monitorizarea pacienților în afara clinicilor convenționale sau sistemele de tipul eTriaj. S-au îmbunătățit perspectivele pentru serviciile de medicină la distanță”, explică dr. Floarea- Mimi  Nițu.

În timp ce o boală progresează, așteptările de luni de zile pot conduce la consecințe ireversibile asupra organismului

Diagnosticul tardiv are consecințe severe:”Pe măsură ce pandemia a evoluat, accesul la serviciile medicale s-a îngreunat, vizitele la medic și multe programări de rutină au fost amânate din cauza îngrijorării privind transmiterea virală. Această întârziere a asistenței medicale preventive duce pe viitor la un impact negativ asupra sănătății oamenilor”, subliniază medicul.

Forma de manifestare a bolii Covid a fost favorizată și de patologii nediagnosticate și tratate la timp

Prof. dr. Floarea – Mimi  Nițu este printre primii medici din România care s-au preocupat de diagnosticul și tratamentul Sindromului de Apnee în Somn. Aceasta prezintă succint legătura dintre Covid-19 și tulburările de somn:” De exemplu, într-un studiu al Clinicii Cleveland din Marea Britanie, s-a constatat că persoanele cu anumite tulburări de somn dezvoltă forme mai severe de boală COVID-19, inclusiv o rată de spitalizare și mortalitate cu 31% mai mare.”

”Datele retrospective de la 5.400 de pacienți ai Clinicii Cleveland, publicate în JAMA Network Open, au arătat că, deși pacienții cu tulburări de respirație în somn și hipoxie legată de somn nu au un risc crescut de a dezvolta COVID-19, ei au un prognostic clinic mai prost. Un diagnostic corect precoce, este primul pas în obținerea celui mai bun tratament, personalizat și poate face o diferență uriașă pe termen lung. A cere ajutor inseamna responsabilitate fata de propria persoană”, informează specialistul în somnologie.

Lumea medicală a fost copleșită de apariția bruscă a acestui nou virus duplicitar și de boala imprevizibilă, cu mai multe fețe, pe care o provocă

Covid-19 rămâne o boală perfidă, iar probleme create sunt unele de lungă durată: ”De la o simplă viroză tratabilă, la forme dramatice care virau brusc spre insuficiența mai multor organe, la pneumonii devastatoare și deznodăminte fatale, COVID-19 este o mare provocare pentru medicii care nu se mai confruntaseră cu așa ceva. S-au adaptat protocoalele terapeutice din mers, odată ce se înțelegea mai bine structura și mecanismul patogenic al acestui coronavirus ciudat. Da, pe măsură ce eforturile medicilor deveneau tot mai eficiente în terapia formelor severe, virusul începea să își devoaleze o altă față, mai perfidă și refuzul categoric de a capitula. În timp ce unii pacienți se simt mai bine și se refac în câteva zile sau săptămâni după infectarea cu coronavirus, pentru alții ,starea de sănătate continuă să fie deficitară, simptomele manifestându-se chiar și la un an de la episodul inițial de boală.”

”În mod paradoxal, șansele de a avea simptome pe termen lung nu par a fi legate de forma inițială a bolii COVID-19. Cei care au avut simptome ușoare la început, pot avea probleme pe termen lung”.

Medicul specialist atrage atenția asupra consecințelor pe termen lung:”Un studiu realizat de Imperial College din Londra a constatat că sindromul post-COVID tinde să se intensifice odată cu vârsta, înregistrând creșterea simptomelor persistente cu 3,5%, cu fiecare deceniu de viața.”

Prof. univ. dr. Floarea – Mimi  Nițu va fi unul dintre moderatorii cursului din perioada 14-18 februarie și va susține următoarele două teme: Simptomele restante post-COVID-19 și Programul complex de evaluare post-COVID-19.