Dupa primele 6 luni de implementare, Fundatia Motivation Romania a organizat un eveniment online pentru a marca lansarea oficiala a proiectului „Incluziunea prin sport pentru copiii cu dizabilitati intelectuale”.

Evenimentul organizat in data de 9 iunie a reunit peste 70 de persoane din 9 tari partenere care participa la proiect. Printre invitatii de seama au luat cuvantul Gian Luca Bombarda – Director al Fondului de Cooperare Regionala al Granturilor SEE si Norvegiene, David Evangelista – Presedinte Regional si Director General al Special Olympics Europe Eurasia si Cristian Ispas – Director General al Fundatiei Motivation Romania si Director National al Fundatiei Special Olympics din Romania.

Proiectul „Incluziunea prin sport pentru copiii cu dizabilitati intelectuale” beneficiaza de o finantare din partea Islandei, Liechtenstein si Norvegiei prin Granturile SEE si Norvegiene. Proiectul este implementat de Fundatia Motivation Romania in parteneriat cu Special Olympics Romania, SO Islanda, SO Slovacia, SO Lituania, SO Bosnia si Hertegovina, SO Muntenegru, cu sprijinul SO Europe Eurasia Foundation si a Universitatii de Educatie Fizica din Poznan.

Pe parcursul celor trei ani de implementare, din ianuarie 2021 pana in decembrie 2023, proiectul va facilita organizarea de competitii pentru sporturi de echipa, cum ar fi meciuri de fotbal si baschet, la care vor participa peste 5.200 de copii si tineri cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani cu si fara dizabilitati intelectuale. Participantii provin din peste 55 de orase situate in Europa Centrala, Europa de Sud si Balcani si vor participa la evenimente sportive ce vor incuraja incluziunea sociala si vor imbunatati abilitatile cognitive, sociale si motrice ale copiilor cu dizabilitati intelectuale (ID).

Gian Luca Bombarda, Director al Fondului de Cooperare Regionala al Granturilor SEE si Norvegiene: „Sportul si artele contribuie la imbunatatirea sanatatii, si nu numai din punct de vedere fizic, pentru persoanele cu dizabilitati. Avand in vedere perioada de criza in care ne aflam cu totii, proiectul nu a putut fi aprobat intr-un moment mai potrivit, acesta fiind foarte necesar pentru beneficiarii sai.”

David Evangelista, Presedinte Regional si Director General pentru Special Olympics Europe Eurasia:„Suntem onorati si recunoscatori pentru ca am fost alesi de finantator sa realizam acest proiect de incluziune sociala intr-un moment in care acest lucru este atat de necesar. Putem spune ca aceasta pandemie economica si sanitara a avut si are in continuare un efect negativ atat asupra persoanelor cu dizabilitati intelectuale, cat si a familiilor acestora. Atat in economiile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare, lupta si provocarile sunt in continua crestere. Ca urmare, sprijinul financiar pentru proiect este generos si acordat intr-un moment de mare urgenta.

Cristian Ispas, Director General al Fundatiei Motivation Romania si Director National Special Olympics Romania:Proiectul este rezultatul multor ani de munca si inovatie in domeniul dizabilitatii. Pandemia COVID-19 a schimbat in multe feluri modul in care lucram, precum si perceptiile oamenilor. Impreuna cu partenerii nostri vom gasi metode si solutii pentru adaptarea activitatilor noastre in cadrul proiectului. Cea mai mare provocare ramane incluziunea sociala a copiilor si tinerilor cu dizabilitati intelectuale si implicarea lor in activitati sportive, pe terenul de sport.

Principalele obiective ale Fondului de Cooperare Regionala al Granturilor SEE si Norvegiene sunt: reducerea inegalitatilor economice si sociale din Europa, precum si intarirea relatiilor bilaterale dintre tarile donatoare si 15 tari membre UE din Europa Centrala, Europa de Sud si zona Baltica. Cele trei tari donatoare colaboreaza indeaproape cu Uniunea Europeana prin Acordul cu Spatiul Economic European (SEE). Tarile donatoare au oferit 3,3 miliarde de Euro prin subventii consecutive intre 1994 si 2014. Pentru perioada 2014 – 2021, Granturile SEE si Norvegiene au o valoare 2,8 miliarde de Euro.