Atunci când stopul cardiac se întâmplă în afara unui spital, șansele de supraviețuire sunt de doar 10%. Supraviețuitorii suferă adesea de leziuni neurologice permanente severe.

În 21 iulie 2021, cercetătorii de la Facultatea de Medicină, Universitatea din Freiburg, Germania, au publicat împreună cu colegii germani și americani un articol în revista Nature Reviews Neuroscience. Aceștia descriu cei mai importanți factori terapeutici pentru resuscitarea cu succes. Oamenii de știință denumesc conceptul de terapie, pe baza acestor factori, CARL (terapia reperfuziei controlate a întregului corp). În ultimii ani, medicii din Freiburg au dezvoltat deja o mașină specială și mobilă inimă-plămâni pentru resuscitare, care permite, pentru prima dată, o terapie CARL. Una dintre primele persoane tratate cu terapie CARL a supraviețuit cu succes unui stop cardiac după aproximativ 120 de minute de resuscitare. Persoana afectată nu a suferit leziuni cerebrale.

“După decenii de cercetare, am reușit să dezvoltăm o nouă metodă de tratament pentru a reduce daunele fizice care, altfel, s-ar produce după stop cardiac și resuscitare. Descoperirile noastre și dispozitivul pe care l-am dezvoltat ar putea avea o mare importanță pentru medicina de urgență”, a spus prof. Dr. Friedhelm Beyersdorf, director medical al Departamentului de Chirurgie Cardiovasculară de la Centrul Medical al Universității din Freiburg. “Metoda CARL încorporează cele mai noi cercetări de bază și tehnici chirurgicale cardiace de ultimă generație. Prin dezvoltările noastre inovatoare de tehnologie medicală, avem acum oportunitatea de a aplica acest nou principiu de tratament în interiorul și în afara spitalului. Acest lucru crește perspectiva ca oamenii să supraviețuiască mult mai mult și mai bine după stop cardiac, decât se credea anterior”, a spus Beyersdorf.

Factori de succes pentru resuscitare

Ca urmare a stopului cardiac, vasele de sânge din creier se umflă, făcându-le mai puțin permeabile la schimbul de gaze. „Prin menținerea unei tensiuni arteriale ridicate, asemănătoare pulsului, în timpul reperfuziei controlate a întregului corp (terapia CARL), putem resuscita creierul cel mai rapid”, spune Beyersdorf. Nivelurile de oxigen trebuie să fie scăzute și să crească doar încet. În caz contrar, radicalii liberi sunt generați în țesuturi. Aceste molecule foarte agresive pot ataca, printre altele, mitocondriile, centralele electrice ale celulelor. O concentrație redusă de calciu în sânge ajută, de asemenea, la protejarea mitocondriilor. „Este foarte important să scădem temperatura corpului pacienților cât mai repede posibil, pentru a încetini procesele metabolice”, explică chirurgul cardiac din Freiburg, care a publicat studiul împreună cu colegii de la Universitatea Yale, SUA, și Institutul Max Planck pentru Cercetare Metabolică, Germania.

CARL: Pentru prima dată, terapia de resuscitare în complexitatea sa este posibilă

Unele dintre aspecte erau cunoscute în principiu, dar nu în profunzimea detaliilor. În plus, diverse aspecte ale terapiei nu erau fezabile din punct de vedere tehnic până acum. De aceea, oamenii de știință de la Centrul Medical au fondat start-up-ul Resuscitec în urmă cu câțiva ani, unde au dezvoltat un dispozitiv care îndeplinește, în mod specific, cerințele complexe ale resuscitării: sistemul CARL.

„Din câte știm, CARL este primul dispozitiv care a fost dezvoltat special pentru resuscitare și poate prelua funcția cardiopulmonară completă a pacientului. Cu CARL putem trata daunele cauzate de stopul cardiac și lipsa asociată de oxigen. Acest lucru este posibil deoarece putem măsura și controla imediat toți parametrii importanți, cum ar fi valorile sanguine, care sunt necesare pentru resuscitarea cu succes“, spune prof. dr. Christoph Benk, medic șef la Departamentul de Chirurgie Cardiovasculară de la Centrul Medical (Universitatea din Freiburg).

Un sistem unic de control cu ​​pompă dublă permite fluxul sanguin pulsatil mare, necesar și realizează o tensiune arterială ridicată, nivelurile de oxigen pot fi controlate cu precizie, iar o unitate mobilă permite răcirea corpului pacientului rapid și sigur. „Dispozitivul este proiectat relativ mic și ușor, astfel încât să poată intra în ambulanță și să fie transportat direct la pacienți”, explică Benk.

Primele implementări CARL cresc speranțele de supraviețuire

Într-un studiu pilot inițial, medicii au reușit să salveze mulți dintre pacienții tratați cu terapie CARL, chiar dacă timpul de resuscitare a fost foarte lung, variind de la 50 la 120 de minute. “În cazul unui pacient în vârstă de 43 de ani, resuscitarea a avut succes după 70 de minute. Pacientul și-a revenit complet și a revenit la activitatea de profesor”, spune prof. Dr. Georg Trummer, șeful Unității de Terapie Intensivă Chirurgicală Cardiovasculară în Departamentul de Chirurgie Cardiovasculară. Într-un alt caz, un pacient a suferit un stop cardiac la domiciliu și a fost adus la Centrul Medical cu elicopterul după resuscitarea primului intervenient. “Aici, pacientul a fost imediat conectat la dispozitivul CARL și, după 120 de minute, a fost resuscitat cu succes”, a spus Trummer. Pacienta nu a suferit leziuni cerebrale și a putut să se întoarcă la slujba ei. Pentru a susține aceste rezultate inițiale promițătoare, este planificat acum un studiu la trei universități europene ca parte a programului Orizont 2020 al Comisiei Europene.

 

Sursa medicalxpress.com