”Un început foarte bun, un pas uriaș, spre civilizație alimentară”, acestea au fost cuvintele cu care senatorul USR Adrian Wiener (foto) a întâmpinat pe Facebook adoptarea de Parlament a proiectului de lege pe care l-a inițiat, privind limitarea conţinutului de acizi graşi trans în alimente. Acizii grași trans (AGT) sunt unii dintre cei mai nocivi compuși din alimentele procesate, responsabili pentru declanșarea bolilor cardiovasculare, diabetului sau cancerului. Inițiativa sa legislative prevede limitarea acestor AGT la maximum 2 grame, la 100 de grame de grăsimi, în conținut alimentelor.

 

Acizii trans, turnați cu butoaiele în alimente

”Prima lege pe care am depus-o, în calitate de parlamentar, a fost la începutul lunii martie 2017, la scurt timp după preluarea mandatului. A fost o lege destinată scăderii mortalității cardiovasculare în România, prin eliminarea celui mai toxic macro-nutrient din alimentele românilor: acizii trans. Aceștia sunt, în mare parte, obținuți industrial și turnați cu butoaiele în alimente. Sunt ieftini, cresc termenul de valabilitate al produselor, dar ucid oameni. Se estimează că 5% din mortalitatea cardio-vasculară (3.500-5.000 decese/an) este determinată strict de adăugarea acizilor trans în alimente, iar România rămâne printre țările din UE cu cel mai mare consum de acizi trans”, a arătat senatorul, de profesie medic, în postarea sa.

 

Complicitate parlamentari-procesatori

”Mai bine de trei ani de zile, legea a fost blocată de PSD, prin sertarele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, la solicitarea asociațiilor de producători. Reformularea produselor și înlocuirea acizilor trans ar fi adus costuri minimale pentru ei, dar de ce să investești câțiva bani în plus, să pui ulei de palmier, de exemplu, și să salvezi vieți? Am făcut tot ce am putut în acești ani să opresc această crimă prin neglijență, asumată deschis de PSD, în complicitate cu industria procesatorilor din România; am încercat la forurile europene, la structurile academice medicale din Europa, la Comisia Europeană. Am avut nenumărate poziții publice în media, legate de acest subiect, am invitat directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății să se adreseze parlamentarilor. Degeaba, legea a fost blocată ani de zile. Iată că acum, totuși, Camera Deputaților a decis ca, pe final de ciclu electoral, să scoată din sertar această lege. A fost votată în unanimitate și va fi promulgată de președintele Iohannis”, a mai scris senatorul.

 

Clasa politică, iresponsabilă și coruptă

Potrivit acestuia, blocarea acestei legit imp de trei ani în Parlament este doar una ”dintre crimele neștiute ale unei clase politice corupte și iresponsabile”. ”Am vrut doar să știți cu toții, prin încă un exemplu concret, de ce este nevoie de schimbarea acestei clase politice, care ține captivă România de 30 de ani. De ce este un imperativ ca acești oameni să nu mai poată condamna la sărăcie și boală generații întregi de români”, a criticat parlamentarul de Arad.