În fiecare an, pe data de 5 mai, sărbătorim Ziua Internaţională a Igienei Mâinilor. Campania mobilizează oamenii din întreaga lume pentru a crește conştientizarea privind importanţa igienei  mâinilor, mai ales în actuala criză de sănătate publică.

Sloganul din acest an al OMS este: „Asistenți medicali și moașe, îngrijirea  este în mâinile voastre!”. Prin intermediul acestuia, OMS face apel la asistenții medicali, moașe, factorii de decizie, lideri de prevenire și control al infecțiilor, pacienți și familiile lor să fie inspirați de mișcarea globală privind igiena mâinilor pentru a lua măsuri.

ECDC susține această campanie și subliniază importanța măsurilor de prevenire și combatere a infecțiilor ca una dintre principalele strategii de combatere a amenințării tot mai mari, reprezentate de rezistența la antibiotice.

Până la 80% dintre infecții pot fi prevenite prin spălatul pe mâini şi respectarea igienei mâinilor. Spălatul pe mâini cu apă şi săpun îndepărtează diferiţi agenţi patogeni, inclusiv bacterii sau virusuri, ori substanţe chimice care pot provoca vătămări sau boli. Prin igiena mâinilor poate fi prevenită răspândirea gripei sau virozelor intestinale, iar mai nou şi COVID-19.

Infecțiile asociate asistenței medicale, inclusiv cele cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice, reprezintă o problemă în creștere în sistemele de sănătate publică din Europa. De fapt, 75% din infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotic, în Europa, se datorează infecțiilor asociate asistenței medicale. Cu toate acestea, un mare procent din aceste infecții pot fi prevenite prin îmbunătățirea practicilor de igienă a mâinilor. Igiena mâinilor este „cea mai importantă măsură” pentru a preveni transmiterea bacteriilor în spitale și în alte medii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

În contextul pandemiei COVID-19, igiena mâinilor este una dintre cele mai eficiente acțiuni pentru a reduce răspândirea virusului. Asistenții medicali și alți angajați din sistemul sanitar se află în prima linie pentru a salva vieți de la COVID-19 și a preveni transmiterea virusului în spitale și în alte medii.

Mai multe despre cum importanța spălatului pe mâini în aceste momente de pandemie coronavirus puteți vizualiza în infograficul de AICI.