Datele mai noi arătă că pacienții alergici nu au un risc mai mare de a dezvolta COVID-19, după cum au subliniat reprezentanții Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC), într-un interviu pentru MedicalManager.ro. Societatea a organizat, în această perioadă și o campanie, intitulată ”Alergie în pandemie”, cu obiectivul de a informa corect pacienții alergici și publicul larg, astfel încât alergicii să nu fie stigmatizați. Campania a marcat săptămâna alergiei, declarată de Organizația Mondială a Alergiilor, în perioada 28 iunie – 5 iulie 2020.

 

Problemele alergicilor, în pandemie

Potrivit Conf. Dr. Corina Bocșan și Șef Lucrări Dr. Camelia Berghea, ambele în boardul SRAIC, pacienții alergici se confruntă cu două probleme majore în această pandemie COVID-19. Pe de o parte, pot să aibă probleme în interpretarea simptomelor respiratorii comune: dificultăți de respirație, tuse, nas înfundat, care pot să apară atât la pacientul cu rinită alergică și astm bronșic, cât și la cei cu COVID-19. Pe de altă parte, frica de a se prezenta la medic, în perioada de vârf a pandemiei, frica de a se infecta, a redus semnificativ prezentarea pacienților la medic, în ciuda apariției simptomelor caracteristice de alergie.

 

Un simplu strănut trezește suspiciuni

”Dacă, până în prezent, un simplu strănut nu afecta pe nimeni, acum cei din jur își pun problema dacă persoana care strănută nu este infectată și o privesc cu suspiciune. Și, astfel, pacientul alergic devine stigmatizat chiar de către colegii de la locul de muncă și de prieteni. Pe de altă parte, un pacient care nu se cunoaște cu alergie, dar prezintă astfel de simptome, mai ales acum, în sezonul cald, riscă să rămână nediagnosticat, datorită temerilor legate de prezentarea la medicul alergolog. Simptomele pot fi greșit interpretate și direcționarea pacientului să fie eronată. În momentul declanșării epidemiei, pacienții cunoscuți alergici și-au pus problema dacă ei au un risc suplimentar de a se infecta, dacă astmul lor îi predispune la noua infecție. Am fost practic asaltați telefonic cu aceeași întrebare: Eu acum ce să fac? Eu am un risc mai mare, nu-i așa? Din fericire, datele mai noi ne-au arătat că pacienții alergici nu au un risc mai mare de a dezvolta COVID-19”, au arătat reprezentantele SRAIC, chestionate în legătură cu situația acestor bolnavi, în pandemie.

 

Constrângerile epidemiologice îngreunează reevaluarea medicală

La întrebarea în ce măsură au fost îngreunate consultul și tratamentul pacienților cu alergii de limitările impuse sistemului medical de instituirea stării de urgență, respectiv a stării de alertă, SRAIC a arătat că pacienții cunoscuți alergici, cu manifestări de alergie induse de polen, acum, în sezonul cald, nu pot fi ușor reevaluați, din cauza constrângerilor epidemiologice.

”Ne sunt de ajutor acum metodele moderne de evaluare, telemedicina, discuțiile telefonice, dar acestea nu pot substitui în totalitate o consultație față în față. Pacienții cu manifestări noi, mai ales acum, în sezonul de polen de graminee, trebuie evaluați clinic și prin teste cutanate alergologice, pentru stabilirea diagnosticului. Chiar dacă există analize de laborator care se pot efectua, standardul rămâne testarea cutanată. Dar respectând toate recomandările de protecție și distanțare, după o primă evaluare virtuală (telefonic sau prin diverse canale de comunicare), acești pacienți pot fi programați și pentru consultații față în față”, au subliniat cei de la SRAIC.

Potrivit Societății, pacienții cu alergii medicamentoase sau copiii cu alergii alimentare consituie, de asemenea, un grup aparte. În aceste cazuri, diagnosticul final se bazează, în mare parte, pe teste de provocare, care pot fi efectuate doar în condiții de spital. De asemenea, sunt situații de urgență, care necesită administrarea unui medicament la un pacient alergic. În aceste condiții, colaborarea între medici este esențială. Se lucrează în echipă, pentru a alege cea mai bună variantă terapeutică, cu cel mai mic risc pentru pacient și cu limitarea expunerii pacientului, în multe servicii medicale.

 

Campania “Alergie în pandemie” 

Organizată pentru a marca săptămâna alergiei, declarată de Organizația Mondială a Alergiilor în perioada 28 iunie -5 iulie 2020, campania ”Alergie în pandemie” are un obiectiv major, acela de a informa corect pacienții alergici și publicul larg, astfel încât publicul general să nu stigmatizeze pacienții cu alergie.

”Populația generală trebuie informată corect, pentru a nu vedea o amenințare în fiecare strănut sau episod de tuse a pacientului alergic. Și pacientul alergic are nevoie de suport informațional, pentru a recunoaște simptomele care pot apărea suplimentar, care pot indica infecția cu acest virus. Este util aici exemplul concret al unui pacient aflat sub îngrijire alergologică, cunoscut astmatic, care, atunci când a constatat că simptomele cunoscute, tusea și dificultățile de respirație, nu se ameliorează, în pofida unui tratament antiastmatic, recent ajustat, în urma discuției cu medicul alergolog, a solicitat un consult suplimentar și a fost diagnosticat cu COVID-19. Recunoașterea acestor simptome suplimentare face ca diagnosticul de COVID-19 să fie stabilit repede, pentru a nu permite dezvoltarea formelor severe de boală și pentru a limita diseminarea infecției. Campania s-a adaptat noilor mijloace de comunicare virtuale, cu materiale științifice pe pagina de web a campaniei www.alergieinpandemie.sraic.eu, pe pagina de facebook a SRAIC. Au apărut newsletter-uri și communicate în presa scrisă și în cea online, communicate pe site-urile de știri, în media radio-TV”, a mai arătat SRAIC.

 

Simptom nou, semnal de alarmă

”Un pacient alergic informat își cunoaște bine simptomele. Orice simptom nou sau o modificare a simptomelor cunoscute trebuie să constituie un semnal de alarmă. Pacientul trebuie să ia legătura  în primul rând cu medicul de familie, dar și cu medicul specialist alergolog pentru a se putea face un bilanț rapid. Dacă se ridică suspiciunea unei infecții cu noul coronavirus, se va aplica protocolul existent.  Este important ca pacientul să nu se deplaseze nejustificat, între diferite servicii medicale, pentru a nu disemina o posibilă infecție”, este sfatul Societății, în pandemie.