Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” din Constanţa au semnat, miercuri, în prezenţa vicepremierului Raluca Turcan, un contract de finanţare a serviciilor de depistare a cancerului colorectal, proiect în valoare de aproximativ 23,7 milioane de lei, de care vor beneficia gratuit în jur de 50.000 de persoane.

Astăzi, aici, la Spitalul Judeţean ‘Sf. Apostol Andrei’ a fost semnat între Ministerul Fondurilor Europene şi conducerea spitalului un program pe fonduri europene de screening al cancerului colorectal. Este un nou program de prevenţie semnat împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, după deblocarea acestor programe odată cu preluarea guvernării. Săptămâna trecută am semnat un proiect similar la Institutul Clinic Fundeni, astăzi semnăm aici la Constanţa, urmează să mai semnăm astfel de proiecte întrucât şi în strategia actuală, dar şi în strategia viitoare de sănătate, partea de prevenţie ocupă un loc extraordinar de important”, a declarat viceprim-ministrul Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, beneficiari ai proiectului sunt aproximativ 50.000 de persoane, iar valoarea acestuia este de circa 23,7 milioane de lei, astfel de programe continuând să fie implementate.

Proiectul este parte dintr-un set de proiecte pe parte de prevenţie în valoare de 117 milioane de euro, cu 350.000 de beneficiari în total. Aici (…) vom avea 50.000 de beneficiari şi, în următorul exerciţiu financiar, astfel de programe vor continua, având alocat în total, pentru viitorul exerciţiu financiar, 675 de milioane de euro pe partea de prevenţie. Practic, prin acest tip de program, se poate face depistare precoce, diagnostic rapid, inclusiv intervenţie pentru o boală care are incidenţă foarte mare şi generează un procent mare de deces prevenibil, România se află în top la decesele prevenibile în Uniunea Europeană”, a spus Turcan.

Ea a menţionat că la SCJU Constanţa va fi decontată şi achiziţionarea de aparatură medicală, în valoare de 7,5 milioane de euro.

Tot împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Apostol Andrei’ vom mai semna şi decontarea achiziţionării de aparatură medicală în valoare de 7,5 milioane de euro, dintr-un total de achiziţii de aparatură medicală pentru întregul judeţ Constanţa de 37,5 milioane de euro. Practic, Guvernul Orban a alocat pentru achiziţionarea de echipamente şi aparatură medicală, până acum, 1,2 miliarde de euro la nivelul întregii ţări. Judeţul Constanţa are nouă proiecte, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă are un proiect de 7,5 milioane de euro, iar Spitalul Mangalia are un proiect de 5 milioane de euro”, a declarat vicepremierul.

Conform ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş, cele 50.000 de persoane care vor beneficia gratuit de programul de screening vor fi cu vârstele cuprinse între 50 şi 74 de ani.

Mă bucur că am participat la semnarea acestui contract de finanţare important pentru judeţul Constanţa, 50.000 de persoane vârstnice cu vârstele cuprinse între 50 şi 74 de ani, (…). Este un test care costă foarte mult în momentul de faţă, calculele noastre arată că peste 200 de euro se plătesc pentru astfel de teste care sunt făcute în regim de prevenţie. Aşadar, grupul ţintă de beneficiari pe care l-am avut în vedere va putea să efectueze acest test în mod gratuit, pentru că începând de astăzi, la Spitalul de Urgenţă aceste teste trebuie să fie gratuite”, a spus ministrul.

El a menţionat că persoanele vârstnice vor putea beneficia şi de alte servicii.

În cursul acestei dimineţi, am avut surpriza plăcută să constatăm că au ajuns şi voucherele tot pentru persoane vârstnice, cu vârsta de peste 75 de ani şi cu pensia sub pensia minimă socială, încât cei 720 de lei în primă fază pe care i-am promis pentru servirea meselor calde vor fi viraţi în curând pe carduri. Procesul de distribuţie de la prefectură către primării se află în plin proces de desfăşurare şi este un alt serviciu de care se vor putea bucura persoanele vârstnice, alături de contractul de finanţare pe care l-am semnat astăzi”, a afirmat Marcel Boloş. AGERPRES