Cercetătorii de la Universitatea Tulane din Statele Unite ale Americii au dezvoltat un test de sânge care poate detecta tuberculoza la copii, cu un an înainte de manifestarea bolii.

Potrivit studiului publicat în BMC Medicine, noul test de sânge poate detecta proteina secretată de bacteria care provoacă tuberculoză (Mycobacterium tuberculosis).

”Testul detectează toate formele de tuberculoză și poate evalua răspunsul pacientului la tratament”, declară autorului principal al studiului, dr. Tony Hu de la Universitatea Tulane.

”Descoperirea este foarte importantă pentru copiii cu tuberculoză, deoarece nu avem acest tip de tehnologie de screening pentru a identifica infecțiile timpurii în rândul copiilor, aceștia prezentând riscul cel mai mare de a nu fi diagnosticați. Sper ca această metodă de testare să ajungă cât mai repede la această categorie de vârstă”, afirmă dr. Tony Hu.

Anual, aproape 1 milion de copii dezvoltă TBC, iar 205.000 mor din cauza acestei boli. Mai mult de 80% dintre decesele cauzate de tuberculoză apar la cei cu vârsta sub 5 ani. Majoritatea deceselor apar din cauza subdiagnosticării tuberculozei la copiii mici, simptomele fiind de cele mai multe ori nespecifice bolii. Colectarea probelor necesare pentru diagnosticarea tuberculozei cu testele actuale întâmpină dificultăți la copiii mici. Chiar și atunci când este posibilă obținerea probelor, diagnosticarea nu este la fel de efectivă ca la adulți.

Noul test folosește o probă de sânge care este colectată cu ușurintă de la copii, iar detectarea proteinei specifice (CFP-10) secretată de M. tuberculosis devine posibilă. În sângele persoanele infectate proteina este prezentă în cantități mici, astfel, cercetătorii au introdus în test un anticorp specific care detectează mai ușor această proteină. Cu ajutorul spectrometriei de masă, testul prezintă un grad de precizie și acuratețe mult mai ridicat.

Noul test de tuberculoză a fost evaluat prin folosirea probelor de sânge colectate în cadrul unui studiu clinic în perioada 2004-2008. Comparativ cu testarea standard folosită în prezent, noul test a identificat copiii cu tuberculoză cu o acuratețe de 100%. De asemenea, testul a detectat 83,7% dintre cazurile de TBC care nu au fost detectate de testul standard, dar care au fost diagnosticate ulterior de către medicul fiecărui copil (cazuri de TBC neconfirmate). Noul test a detectat proteina specifică M. tuberculosis în 77% dintre probele de sânge colectate cu 24 de săptămâni înainte de diagnosticarea copiilor prin metodele actuale.

Cercetătorii vor să dezvolte un instrument portabil și necostisitor care ar putea permite utilizarea testului în regiunile cu resurse limitate, unde tuberculoza este foarte răspândită.

 

Articol preluat și tradus de pe Sciencedaily.com